Blogi: Sari Marita Ikäheimo 27.5.2024
” Kunhan saan tämän jutun tehtyä, niin sitten helpottaa….tai no ensi viikolla…tai viimeistään ensi kuussa.” tai ” Olen liian vanha vaihtamaan työpaikkaa.” Kuinka tutulta vastaavat lausahdukset kuulostavatkaan. Harhautamme itseämme uskomaan, että näin tulisi tapahtumaan. Haitallisista uskomuksista tulee rajoittavia ja elämäämme kaventavia.
Oma esimerkkini liittyy vuosikymmenten taa silloiseen työhöni, jossa ajattelin, että kaikki eteeni tuleva työ täytyy tehdä. Jatkoin päivääni aamusta ja illasta. Mitä enemmän tein töitä, sitä enemmän niitä minulle ohjautui. En osannut sanoa ei, koska uskoin että hyvä työntekijä tekee niin. Kun sitten keskittymiskykyni ja muistini alkoi rakoilla, soimasin itseäni, etten ollut yhtä hyvä ja tehokas kuin muut. Tein enemmän, mutta aloin voida huonommin. Kiinnitin huomiota työyhteisössäni siihen, että samat henkilöt sanoivat uusille tehtäville useimmiten ei ja heitä ei vaadittu siihen. Keräsin omaa rohkeuttani ja sain lopulta kieltäydyttyä seuraavasta uudesta tehtävästä. Uskomukseni verotti muuta elämääni ja lopulta myös työni tekemistä, josta pitkän harjoittelun jälkeen pääsin tasapainoon työni rajaamisen suhteen.
Myytit, uskomukset tai käsitykset, kuten arkikielessä puhumme, ovat vahvoja ennakkokäsityksiä, joiden mukaan uskomme asioiden tapahtuvan. Mielenkiintoista on, että suurin osa uskomuksista liittyy toisiin ihmisiin tai omaan käyttäytymiseemme ja osaamiseemme. Uskomukset ovat usein tiedostamattomia, emmekä automaattisesti huomaa niitä. Siksi onkin tärkeää pysähtyä oman sisäisen puheen äärelle ja tiedostaa ajatuksiaan. Tarinassani tunnistin herkkyyteni arvostelulle, jota olin saanut kouluvuosina taidoistani sekä asenteet arvostuksesta ahkeraa työntekijää kohtaan. Uskomuksistani oli tullut negatiivinen ja rajoittava – olin jättänyt vuosien varrella tarttumatta mielenkiintoisiin haasteisiin, peläten epäonnistumista ja arvostelua.
Voimme tiedostaa uskomuksiimme myös huomioimalla reaktiomme, jotka vievät energiaa. Usein nuo reaktiot ovat kehollisia ja niihin liittyy tunteita. Siksi ajattelu- ja tunnetaitojen kehittäminen osana itsetuntemusta on tärkeää. Koetut asiat säilyvät kehossamme ja automaattiset, tiedostamattomuudesta nousevat reaktiot voivat estää meitä saavuttamasta sitä, mitä todella haluamme. Omia uskomuksiaan kannattaa siis tutkia ja testata kuinka vedenpitäviä ne ovat. Siten niihin voi myös vaikuttaa kohti positiivisia uskomuksia.
Kirjoittaja Sari Marita Ikäheimo luonnehtii itseään SopuSoinnun laineilla kulkijaksi, Elämän etsijäksi, Kauneuden kokijaksi, Valon ja Ilon täyttämäksi. Sari Marita on toinen tämän sivuston perustajista ja ylläpitäjistä sekä yrittäjänä SopuSointu hyvinvointipalveluissa työnohjaajana, ratkaisukeskeisenä lyhytterapeuttina, Nepsy valmentajana, kouluttajana ja joogaopettajana.
Sari Maritan ajatuksiin ja palveluihin pääset tutustumaan LinkedInissä ja Sopusointu hyvinvointipalvelut