Hymyile – Se auttaa aina!   

Hymyile – Se auttaa aina!   

mennessä | huhti 15, 2024 | Johtaminen, Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Blogi: Sakari Majanmaa 15.4.2024

Työn ilo ja työssä jaksaminen ovat minulle sydämen asioita ja koen, että työelämässä pitäisi olla enemmän iloa, naurua ja ihmisten erilaisuutta tulisi vaalia. Maailma muuttuu, mutta vuorovaikutuksen ja läsnäolon merkitys ihmisten välillä ei. Näitä kahta asiaa toivoisin työelämässä olevan enemmän tulevaisuudessakin. Meillä ei ole kiire mihinkään.

Jaksaminen nousi tärkeäksi arvoksi itselleni parisen vuotta sitten, kun minusta alkoi tuntua, että olen kadottamassa energiani ja palamamassa loppuun. Olen aina kuunnellut sydämeni ääntä, joten irtisanouduin päiväkodin johtajan virastani ja lähdin tekemään nepsy-valmentajan töitä. Työni pitää sisällään kotikäyntejä ja keskusteluja vanhemmuudesta, rajojen asettamisesta sekä perheiden vahvuuksien näkyväksi tekemistä.

Työparini tuki, yhdessä nauraminen ja työn ilo ovat korvaamattomia. Mielestäni työssä saa ja pitää olla hauskaa. Johtajan ajoiltani muistan työntekijäni sanoneen aiemmasta työpaikastaan, että töissä ei saa nauraa. Tämä oli minulle kova järkytys. Itselleni työn ilo on tärkeä arvo ja iso osa työhyvinvointia. Käytämmehän elämästämme suuren osan työhön. Nauru vie energiatasot aivan eri tasolle ja voi pojat, mikä olo siitä tulee! Uskon vahvasti siihen, että positiivisuus sekä se, että saa käyttää omia vahvuuksiaan työssään, kasvattaa resilienssiä vaikeampia aikoja ja työn haasteita varten.

Olemme myös työparini kanssa hyvin erilaisia, minä olen nopea ja kehitän koko ajan jotain. Työparini puolestaan toimii hyvällä tavalla jarrunani. Työyhteisössä pitäisi muistaa sallia ja jopa kannustaa erilaisuuteen enemmän. Minusta työntekijöiden moninaisuutta tulisi huomioida työelämässä enemmän; miten valot, äänet tai työvuorot vaikuttavat työntekijän työntekoon, jolla on esim. neuroepätyypillisiä piirteitä kuten aistiherkkyyttä. Esihenkilö on keskiössä kaikessa muutoksessa, jossa korostuu läsnäolo ja työntekijöiden kuunteleminen. Itse kutsuin työyhteisöäni joukkueeksi, jossa jokaisen työpanos oli tärkeää ja timantit tulivat esille. Sanoitin myös työntekijöille, että ilman heitä en pysty johtamaan. 

Tulevaisuudenhaaveeni olisi saada puhua näistä itselleni tärkeistä asioista esihenkilöille ja työyhteisöille ja tuoda näkökulmiani esiin yksilön vahvuuksista ja siitä, mikä merkitys niillä on työyhteisön toimivuuteen ja hyvinvointiin. Jokainen meistä haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi sekä hyväksytyksi omana itsenämme. Meille jokaiselle on olemassa paikkamme elämässä ja työpaikoilla. Jokainen on hyvä, juuri sellaisena kun on!

Mottoni: Hymyile- se auttaa aina! ei tarkoita sitä, että kaikki on täydellisesti. Hymy on merkki toivosta ja sisäisestä valosta.

Sakari Majanmaa on toiminut päiväkodin johtajana sekä sitä ennen vuosia varhaiskasvatuksen opettajana. Tällä hetkellä hän toimii neuropsykiatrisena valmentajana sekä kouluttaa varhaiskasvatuksen esihenkilöitä ja henkilökuntaa vahvuuksien merkityksestä. Sakarin ajatuksia pääset seuraamaan Linkedinissä.