Saisitko toisen tuntemaan helpommin pelkoa vai rakkautta?

Saisitko toisen tuntemaan helpommin pelkoa vai rakkautta?

mennessä | syys 18, 2023 | Johtaminen, Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Blogi Miia Paakkanen 18.9.2023

Moderni psykologinen tutkimus on paljastanut melko rajun kuuloisen tosiasian, joka ohjaa ihmisen käytöstä: paha on voimakkaampi kuin hyvä. Ihminen huomaa ja reagoi tehokkaammin kielteiseen kuin myönteiseen. Mieli työskentelee ahkerammin välttääkseen huonon minäkuvan kuin rakentaakseen hyvää minäkuvaa.

Sosiaalisten tunteiden tutkimus on osoittanut, että pelkästään epäasiallisen käytöksen näkeminen saa asiakkaan haluamaan lopettaa asioimisen paitsi asiattomasti käyttäytyneen henkilön kanssa myös koko yrityksen kanssa. Sitä vastoin johtajan epäitsekkään, myötätuntoisen ja rohkean käytöksen näkeminen sitouttaa työntekijän johtajaansa jopa kolminkertaisesti ja saa työntekijän haluamaan itsekin palvella muita paremmin, vaikka ei itse siitä hyötyisi.

Voidaan sanoa: Kielteisen, epävarmuuden ja uhan avulla on helpompi hallita muita, kun taas hyvä vetää omaehtoisesti puoleensa, vahvistaa ja suojaa. Hyvää on mahdotonta kasvattaa näkemättä sitä ja uskomatta siihen. Tarvitsemme ympäristön tukea jo olemassa olevan hyvän vahvistamiseen. Muutoin huomio vahvistaa vääjäämättä heikkouksia vahvuuksien kustannuksella.

Usko siis omaan mahdollisuuteesi vaikuttaa tilanteeseen positiivisesti. Voit testata: saisitko toisen ihmisen tuntemaan helpommin pelkoa vai rakkautta? Kun itse haluat herätellä omaa myönteistä suhtautumistasi, muista kaksi taitoa:

1) Näe mahdollisuuksia. Mikä tahansa yhteistyö on herätettävissä eloon kysymyksillä: Missä jo ollaan vahvoja ja mihin voitaisiin kyetä? Poimi toimivia tapoja onnistumisista ja sovella niitä myös uusille alueille. Huomion vieminen vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin ei ole ongelmien kieltämistä. Hyvän havaitsemisen tulee olla prioriteetti, josta huolehtimiseen kuuluu myös ongelmien vastuullinen käsitteleminen ja ennaltaehkäisy.

2) Tiedosta pienten tekojen suuri vaikutus. Heijastusvaikutuksen vuoksi pienikin teko yhteisen kokonaisuuden hyväksi voi vaikuttaa ja siirtyä tavoilla, joita emme osaa ennakoida. Yhden henkilön saama positiivinen palaute voi levitä henkilön mukana toiseen tiimiin ja kannustaa siellä pikkuhiljaa suurempaa positiiviseen palautteeseen panostamisen vaikutusta. Emme usein näe pienten tekojen väkevää vaikutusta, sillä se tapahtuu näkymättömissä ja tulee esille viiveellä. Kyvyt ja mahdollisuudet tulevat esiin, kun niihin uskotaan ja panostetaan johdonmukaisilla pienillä kannustuksen sanoilla, arvostuksen katseilla ja läsnäolon hetkillä.

Mitä ajatuksia tämä Miian puheenvuoro herätti? Tervetuloa mukaan keskusteluun LinkedInissä.

Kirjoittaja, Miia Paakkanen, on myötätunnon ja myötäinnon tutkija, yritysvalmentaja ja tietokirjailija. Hänen uusi kirjansa Empatian voima työssä (WSOY, 2022) tarjoaa tutkittuja työkaluja myönteiseen johtamiseen.

Voit lukea lisää Miian ajatuksista, osaamisesta ja työstä LinkedInissä ja Instagramissa.

(kuva WSOY/ Vuokko Salo)