Sivuston esittely: Tuula Metsä 8.5.2024
Mielenterveystalo.fi-palveluun on rakennettu uusi, mielen hyvinvointia tukeva sivusto työyhteisöjen käyttöön. Materiaaleissa on huomioitu työntekijän, esihenkilön ja työterveyshuollon näkökulma. Kokonaisuutta on rakennettu Kevan, Työterveyslaitoksen, Terapiat etulinjaan -toimintamallin, HUS psykiatrian ja Kevan asiakasorganisaatioiden yhteistyönä.
”Tavoitteena on ollut rakentaa matalan kynnyksen välineitä työyhteisöille tilanteisiin, joista saattaisi aiheutua pidemmällä aikavälillä mielenterveysongelmia yksilölle”, kertoo Kevan johtajaylilääkäri, Tuula Metsä. ”Kevan strategisiin painopistealueisiin kuuluu mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn panostaminen, joten yhteistyö Työterveyslaitoksen ja Terapiat etulinjaan -toimintamallin kanssa tässä oli luontevaa.”
Työyhteisöille suunnatut teemat suunniteltiin yhteistyössä Työterveyslaitoksen ja Kevan asiakasorganisaatioiden kanssa. Sivusto sisältää seuraavat teemat:
• luottamus työyhteisössä
• palautuminen työstä
• puheeksiotto työpaikalla
• työilmapiiri
• työkykyjohtaminen
• työpaikkakiusaaminen
• työstressi ja työssä uupuminen
• työterveysneuvottelu.
Jokaisesta aiheesta annetaan tiiviit ohjeet ja vinkit, mitä työntekijä, esihenkilö tai työterveyshuolto voi asian tiimoilta tehdä. Lisäksi sivulta löytyvät linkit Kevan palveluihin ja Työterveyslaitoksen laatimiin maksuttomiin Mielenterveyden työkaluihin ja Mielenterveystalo.fi-palvelun omahoito-ohjelmiin, joita löytyy yli 50 eri teemaan, esimerkiksi unettomuuteen, uupumukseen ja masennukseen. Myös ne ovat työyhteisöjen, työterveyshuollon ja työntekijöiden käytettävissä, välineiksi inhimillisen työkulttuurin rakentamiseen. Se on tarpeen, sillä työyhteisö on yksi keskeinen ympäristö, jossa mielen hyvinvointi voi vahvistua tai heikentyä.
Sivusto on kaikkien käytettävissä maksutta 24/7.
Esittelyn kirjoittaja, Tuula Metsä, on Kevan johtajaylilääkäri. Psykiatrian erikoislääkärinä mielenterveystyön toimintakulttuurin muuttaminen ja sen kehittäminen on luonteva työsarka.
Tuula toteaa, että ”haaste on kova, mutta viimeiset kolme vuotta ovat osoittaneet, että yhdessä kansallisin voimin pystymme tähän. Mielenterveyskenttä ei onnistu siinä yksin, vaan mukaan tarvitaan laaja osallisuus koko sote-sektorilta, erityisesti etulinjan toimijoilta yleisterveyden puolelta vahvaa ja samaan suuntaan tapahtuvaa johtamista unohtamatta.”