Muutos osaksi rentoa ja tasapainoista arkea

Muutos osaksi rentoa ja tasapainoista arkea

mennessä | helmi 27, 2023 | Resilienssi | 0 Kommenttia

Selvitäksemme muutoksista ja voidaksemme elää niiden kanssa emme tarvitse rakettitieteen peruskurssia. Riittää, kun kiinnitämme huomiota asioihin, joiden pitäisi kuulua elämäämme muutenkin. Voisimme aika helposti löytää rennon ja uteliaan suhtautumisen tulevaan – omaan tasapainoomme luottaen.

Sana ”muutos” herättää – ainakin minussa – erilaisia muistoja omista kokemuksista uuden ja innostavan edessä. Toisaalta – herää myös muistoja tunteista, joita en haluaisi uudelleen kokea. Osa muutoksista on ollut niin hitaita, että niitä ei arjen kiireessä ole edes muutoksiksi rekisteröinyt vaan olen tottunut uuteen pikkuhiljaa – niistä on tullut helposti osa normaalia arkea. Toiset muutokset taas ovat olleet äkillisiä – elämään työssä tai kotona on tullut jotain sellaista, joka on vaatinut lyhyellä aikavälillä oppimaan uutta ja sopeutumaan. Muutosten kiihtyvä tahti vaatii meiltä sopeutumista uuteen ihan koko ajan.

Kun puhumme yksilön, työpaikan tai organisaation kyvystä selvitä muutoksista ja pärjätä menestyksellä kaiken epävarmuuden keskellä, puhumme oikeastaan joustavuudesta ja uudistumiskyvystä eli resilienssistä. Ja todellakin – muutosten kanssa voi oppia elämään, sillä resilienssiä voi oppia ja sitä voi kehittää sekä yksilö- että organisaatiotasolla. On havaittu, että resilienssin kehittymiseksi kannattaa panostaa erityisesti

  1. arvostamiseen – miten organisaatiossa arvostetaan työntekijöitä ja heidän vahvuuksiaan ja kuinka sinä tai minä pystymme arvostamaan ja luottamaan omaan kykyymme suoriutua eri tilanteista.
  2. hyvään vuorovaikutukseen – kuinka pystymme vuorotellen vaikuttamaan ja vaikuttumaan? Haluammeko jakaa ja oppia toistemme kokemuksista?
  3. oppimismahdollisuuksien luomiseen – kuinka tapahtuneet muutokset käsitellään – jäämmekö harmittelemaan, kun emme osanneet toimia oikein vai pohdimmeko, mitä opimme?

Kyse ei siis ole rakettitieteestä vaan niiden asioiden huomioimisesta, joiden pitäisi kuulua elämäämme muutenkin. Auttaisiko tämän muistaminen suhtautumaan rennosti ja uteliaisuudella tulevaan – tasapainoomme luottaen?

Tervetuloa mukaan keskusteluun LinkedInissä.

Blogi: Merja Hynynen. (27.2.2023)

Kirjoittaja on sertifioitu johdon ja työyhteisöjen työnohjaaja ja coach. Hän on toiminut 12 vuotta Työnohjauspalvelu Helmin yrittäjänä ja innostuu edelleen työn ja työelämän kehittämisestä – yhdessä ohjattavien kanssa. Merjan palveluihin voit tutustua Työnohjauspalvelu Helmessä.