Blogi: Tom Himanen 11.12.2023
ChatGPT:stä olet jo varmasti kuullut – ehkä paljonkin – ja se onkin varsin hyvä assistentti työyhteisön jäsenelle. ChatGPT:tä ja vastaavia rämpyttimiä ei kuitenkaan osata vielä hyödyntää yksilön työn tehostamisessa lähimainkaan tasolla, jolla niitä kannattaisi hyödyntää. ChatGPT ei ole enää uutinen. Uutinen on se, että keinoäly kykenee ratkomaan myös yhteisötason haasteita jo tänään.
On vaikeaa nimetä työyhteisöä, jossa sisäinen viestintä, tiedonvälitys ja hiljaisen tiedon välitys ei kaipaisi kehittämistä. Perinteinen ratkaisu hiljaisen tiedon logistiikkaongelmaan on tietysti ollut se yksi henkilö, joka tietää kaiken – siis ihan kaiken! Kun hän jää eläkkeelle tai edes lomalle, on piru merrassa.
Voi kunpa olisi henkilöstöpalvelu, josta voisit palkata valokuvamuistilla siunatun henkilön, joka pänttää päähänsä muutamassa minuutissa koko intranetin, kaikki palaverimuistiot ja vähän muutakin. Tämän jälkeen voisit kysyä häneltä, milloin se tyhypäivä olikaan ja missä. Ja mille kaikille messuille tänä vuonna on eri palavereissa päätetty osallistua. Hän osaisi myös vastata kaikkiin harjoittelijan kysymyksiin, joita harjoittelija ei enää kehtaa kysyä. Ja kaikki tämä tietysti millä kielellä tahansa.
On selvää, ettei kukaan ihminen pysty tähän. Onneksi tietokoneet ovat osa modernia työyhteisöä. Keinoäly tekee kaiken tämän, lähes – tai täysin ilmaiseksi. Keinoälyä ei tarvitse motivoida, ja vastoin yleistä luuloa, keinoälyn käyttämisessä psykologinen ja johtamisellinen osaaminen on arvokkaampaa kuin koodausosaaminen. Ihmisten ei tule yrittää tehdä tietokoneiden töitä, vaan keskittyä inhimillisiin asioihin, kuten kuuntelemiseen ja johtamiseen.
Miten sitten voit alkaa johtaa keinoälyn integrointia organisaatioosi?
- Mene osoitteeseen Quivr.app, rekisteröidy palveluun.
- Mene Upload-välilehdelle ja lataa strategiapaperit, palaverimuistiot, intran sisällöt ja muut olennaiset paperit.
- Tämän jälkeen voit kysellä palvelulta, miten ne asiat olikaan – ja tieto löytyy aina.
- Voit jakaa luomasi älykkään tietovaraston myös muille linkillä, mutta luonnollisesti myös heillä on oltava tunnus Quivr-palveluun.
Millaisia kokemuksia sinulla on keinoälyn käytöstä organisaatiossanne? Voit jakaa kokemuksiasi ja osallistua keskusteluun LinkedInissä.
Kirjoittaja, Tom Himanen, on toinen Subtitler.AI-tekstityskeinoälyn, perustajista. Hän auttaa mielellään juuri sinun organisaatiosi tarpeisiin soveltuvan keinoälyn löytämisessä ja käyttöönotossa.