Suklaakakkua ja käyntikortteja

Suklaakakkua ja käyntikortteja

mennessä | maalis 4, 2024 | Työelämän kehittäminen, Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Blogi: Ella Karvinen 4.3.2024

Tiedätkö, mitä ensimmäiset kuukaudet työssä ennustavat? Entä miten perehdytys ja suklaakakku liittyvät toisiinsa? Totta on ainakin se, että perehdytys voi olla kilpailuetu ja avain parempaan tuottavuuteen, jos niin halutaan.

Työelämän kehittäjän katse suuntaa horisonttiin- olemme kuin retkeilijöitä! Mukana kulkee kaikki mitä tarvitsemme, ehkä tämän hetken nälkä tai vilukin, mutta kun tarkennamme katseemme horisonttiin voimme jo melkein nähdä nuotiossa paukkuvat puut ja haistaa ihanan nokipannukahvin. Me voimme jo visioida tulevan ja sen, mitä muutoksilla saadaan aikaan.

Perehdytys voi olla ratkaisu tai osa ongelmaa. Erityisesti alalla tai organisaatiossa, jossa tekijöitä on vaikea saada, on järkevää pysähtyä myös perehdytysprosessin äärelle. Heijastaako perehdytys organisaatiomme arvoja? Kuuluuko näihin arvoihin uuden, nuorenkin, työntekijän arvostus ja kunnioitus? On nimittäin tutkittu, että työntekijän ensimmäiset kuukaudet ennustavat sitä, onko hän organisaatiossa vielä vuosien kuluttua (Eklund 2018). Sitä ei voi kiistää; ensivaikutelmalla on väliä.

Nuoret tarvitsevat hyviä kokemuksia työelämästä. Puheet vaativasta ja nopeatahtisesta työelämästä kantautuvat myös heidän korviinsa, ja työelämään astuminen voi tuntua pelottavalta. Meistä jokainen voi auttaa nuoria kasvamaan vahvoiksi ja pystyviksi. Voimme näyttää, että työelämässäkin ihan tavallinen riittää.  Me voimme olla se työkaveri, joka kehuu hyvin tehtyä työtä ja pyytää lounasseuraksi. Hyvään perehdytykseen saa sisältyä virheitä ja kömmähdyksiä molemmin puolin, mutta siihen ei kuulu yksin jääminen tai epäkunnioittava käytös.

Leipoessa suklaakakkua ilman reseptiä voi tulla ihan hyvää, mutta ei aivan sitä, mitä aluksi ajatteli. Jos haluamme työelämässäkin tietynlaisen lopputuloksen, tulee työntekijää siihen ohjata. Perehdytystä voisikin ehkä ajatella hyvän työn reseptinä. Kun perehdytys sakkaa, ajattelen juurisyyn olevan yleensä seuraava: me emme ole hahmottaneet perehdytyksen pitkäaikaisia, laajoja vaikutuksia. Me emme vielä tiedä, kuinka merkittävä tekijä se onkaan.

Perehdytys on käyntikorttinne ja ensivaikutelmanne. Miltä se teillä näyttää? Voit jakaa kokemuksiasi ja ajatuksiasi LinkedInissä.

Lähteet: Eklund, A. (2018). Tervetuloa meille!: uuden työntekijän perehdytys

Kirjoittaja, Ella Karvinen on yrittäjä ja entinen ammattikoulun ope. Ella auttaa erikokoisia organisaatioita toteuttamaan sujuvaa ja tehokasta perehdytystä erityisesti nuorille työntekijöilleen- Näin työstä saadaan paras hyöty puolin toisin.

Voit lukea lisää Ellan ajatuksia ja päästä hänen kanssaan vuoropuheluun LinkedInissä ja Instagramissa.