Voimalliset ryskätyöt

Voimalliset ryskätyöt

mennessä | elo 7, 2023 | Itsetuntemus | 0 Kommenttia

Blogi: Merja Hynynen 7.8.2023

Tässä vaiheessa, kun viimeiset lomapäivät ovat käsillä, oli tarve vilkaista taaksepäin – mistä hyvältä tuntunut kesäloma oikein syntyikään. Huomasin, että levollisuus ja ajatusten avaruus ei syntynyt vain loikoilusta vaan myös mielekkäästä tekemisestä, joka on vastapainoa sille, mitä työkseni teen.  

Työskentelen työnohjaajana ja coachina, valmennan ja koulutan johtamistyötä tekeviä. Työni on ihmisten kohtaamista, läsnäoloa, kuulemista ja osallistamista. Se on empaattisuutta, rohkaisua, kannustamista ja rajaamista. Työni on työhön, työyhteisöön ja ohjattavien työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden yhdessä pohtimista ja jäsentämistä. Asiakastyön lisäksi teen yrittäjänä liiketoimintaan liittyviä asioita, syvennän tietojani ja opiskelen uutta. Työni on ajattelua.

Tänä kesänä toteutin JIM (”Jotain Ihan Muuta”) -metodia. Ensimmäisten viikkojen leppoistelun jälkeen rentouduin tekemällä itselleni mieluisia asioita. Olen viettänyt aikaa minulle tärkeiden ihmisten kanssa mutta sen lisäksi olen maalannut – seiniä ja ovia. Olen tapetoinut. Olen hionut ja kitannut – ja taas hionut. Olen vasaroinut ja sahannut pyörösahalla – kaikki sormet tallessa! Olen kaivanut maata, lapioinut mursketta ja työntänyt kottikärryjä. Olen siivonnut ulkovarastoa ja kuljettanut ”näitäsaattaajoskustarvita” – tavaroita kirpputorille ja jätelavalle.

Iltaisin on ollut hyvä palata työn tekemisen keskellä mieleen pesiytyneisiin ajatuksiin ja sitten käydä levolle sopivasti uupuneena. Paras oivallukseni kesän tekemisiin liittyen lienee (taas kerran) se, että kun olen malttanut rauhoittua minulle mieluisaan JIM-tekemiseen ja ottanut sille aikaa, niin se on vaikuttanut rentoutumiseeni. Oma oppimiseni tapahtuu parhaiten pohdiskelemalla ja olen ymmärtänyt, että ajatuksia voi kuulla myös silloin, kun tekee jotain fyysisesti haastavaa, mieluista tekemistä. Tämän myötä TOP10 – listalleni ”siunatun joutilaisuuden” rinnalle ilmestyi kohta ”voimalliset ryskätyöt”. Ne haastavat kroppaa mutta samalla rentouttavat ja vapauttavat ajatukset harhailemaan sinne-tänne armollisesti – ilman paineita. Sieltä-täältä voi löytyä yllättäviä ja voimallisia ”upeiden ajatusten aihioita”.

Tuon JIM – metodin ajattelin ottaa mukaani alkavaan syksyyn. Voimallisille ryskätöille pitää löytää aikaa.

Mitä sinun lomaltasi lähtee mukaasi syksyn arkeen? Osallistu keskusteluun LinkedInissä.

Kirjoittaja, Merja Hynynen, on toinen tämän sivuston perustajista ja ylläpitäjistä. Hän tekee työtään sertifioituna johdon ja työyhteisöjen työnohjaajana ja coachina yrityksessään, Työnohjauspalvelu Helmissä. Kesä on ollut yrittäjän loma-aikaa ja elämän on täyttänyt monet asiat – voimallisesti – seikkailuhattu päässä!

Voit tutustua Merjaan Työnohjauspalvelu Helmin sivuilla sekä LinkedInissä.