Eikö se ollutkaan niin!

Eikö se ollutkaan niin!

mennessä | touko 29, 2023 | Itsetuntemus | 0 Kommenttia

Blogi: Merja Carlander 29.5.2023

Millaisia tarinoita me kehitämmekään itsestämme omassa päässämme? Miten me editoimmekaan omia muistojamme? Sillä voi olla suuri merkitys meidän oman elämämme valinnoille vielä vuosien päästä varsinaisesta tapahtumasta. Omien muistojen todenperäisyyttä ja myös tapahtumiin vaikuttaneita asioita on hyvä pohtia uudelleen.


Katsoin syvästi hämmästyneenä ystävääni. Tarina, jota olin pitänyt totena vuosikaudet, osoittautuikin aivan vääräksi. Ikävä asia, josta olin kantanut huonoa omaatuntoa, ei ollutkaan totta. Olin aikoinaan kuvitellut jättäväni ystävän pulaan. Kaikki olikin mennyt hyvin. Hän ei olisi muistanut koko juttua, jos minä en olisi ottanut sitä puheeksi. Tämä sai pohtimaan muidenkin muistojeni todenperäisyyttä, varsinkin niiden ikävien.


Koronan alkuvaiheessa oli enemmän aikaa. Sain vihdoin käytyä läpi omien vanhempieni kirjemapit. Miten paljon se avasikaan uudella tavalla omien muistojeni tarinoita. Ymmärrys omista vanhemmista kasvoi ja samalla myös ymmärrys itsestä. Kuinka paljon lopulta omiin elämänvalintoihini olivat vaikuttaneet aivan muut asiat kuin mitä oma muistini kertoi.


Millaisena me näemme itsemme? Muistin olleeni hankala teini sekä kotona, että myös koulussa. Aikuisena sain kutsun tulla pitämään puheen jumppasalilliselle nuoria entisessä opinahjossani. Tilaisuuden jälkeen eräs opettajista, jonka kanssa muistaakseni olimme ottaneet yhteen, kiitteli luennosta ja sanoi minun olleen teininä aina niin positiivinen ja iloinen. Nämä sanat olivat tärkeitä. Muistoista alkoi kaivautua toisenlaisia tarinoita.


Elämän aikana kertyy erilaisia tarinoita itsestämme ja kyvyistämme. Mutta ovatko ne totta vai oikeasti vain uskomuksia? Omassa työroolissa varsinkin esihenkilönä, opettajana tai muussa valmentavassa roolissa voimme kannustaa myös muita pohtimaan ovatko näkemyksemme itsestämme muuttumattomia faktoja. Muistammeko pieleen menneet asiat epäonnistumisina vai voisimmeko muistella niitä keinona oppia toimimaan eri tavalla.


Hyvillä hetkillä ja onnistumisilla kannattaa herkutella. Niitä kannattaa juhlistaa ja palauttaa tarkoituksella usein mieleen. Ne antavat meille voimaa ja uskallusta elää. Jaetaan myös yhdessä muistoja muiden kanssa. Tällä tavalla omat tarinamme saavat moniulotteisemman merkityksen ja lisää syvyyttä. Muista itseäsi hyvällä ja auta siinä myös muita.

Tervetuloa mukaan keskusteluun LinkedInissä.

Kirjoittaja, Merja Carlander, toimii johdon ja työyhteisöjen valmentajana, coachina ja yritysmentorina. Merja Kertoo, että ”Parasta omassa työssäni on saada olla mukana kehittämässä asiakkaitteni toimintaa ja tukemassa heitä yrityksen tai yhteisön eri vaiheissa. Uteliaisuus ja uuden oppiminen ovat asioita, joihin kannustan kaikkia asiakkaitani. Uusiutumiseen tarvitaan myös uskallusta, mutta rohkeuden tueksi on hyvä hankkia tietoa ja laatia kunnon suunnitelma.”

Lisää Merjasta ja hänen ajatuksista voit lukea hänen kotisivuiltaan ja LinkedInistä.