Blogi: Miikka Wakkola 6.11.2023
Työkalut jatkuvan muutoksen taklaamiseen löytyvät itsensä tutkiskelusta. Tässä muutama ajatus siitä, miten pysyt proaktiivisesti ottamaan askeleita kohti itsesi näköistä työarkea.
Haluan väittää, että ilman ympäristön havainnointia, oman ajan priorisointia ja aktiivistaitsetutkiskelua ei tänä päivänä enää pärjää niin arjessa kuin työelämässäkään. Jos haikailet”vanhoja hyviä aikoja” ja uskot että pystyisit jotenkin sivuuttamaan
jatkuvan muutoksen ympärillämme, tulet pettymään. Tämän tekstin tarkoitus on kannustaa olemaan aktiivinen toimija oman arkensa rakentamisessa ja muokkaamisessa itsensä näköiseksi.
Mietipä oletko joskus löytänyt itsesi miettimästä: ”mitä tapahtui työlleni, joka ehkä joskus tuntui jopa unelmatyöltä, mutta nyt tuntuukin joltain aivan muulta?” Jos et aktiivisesti seuraa muuttuvaa ympäristöäsi, saatat eksyä paikkaan, jossa et haluakaan olla. Maailma – sekä me ihmiset osana sitä – olemme jatkuvassa muutoksessa: such a cliché. Muutoksen voittamisessa väkivahvoja työkaluja ovat itsensä tutkiskelu ja aktiivisesti itselle parhaiten sopivien mallien etsiminen.
Oman itsensä kuuntelu tekee ihmisen myös varautuneemmaksi tilanteelle, jossa maailman myllerryksessä omat ohjakset irtoavat. Paraskaan varautuminen ei välttämättä nykyään pelasta siltä, että omalta työltä putoaa pohja. Pandempia osoitti sen meille. Omasta mielestäni paras varautuminen maailman muutokseen on se, että etsii tasapainon työn ja arjen välille. Kun on vaalinut sitä, että niin kotona, kuin töissäkin on keskimäärin mukavaa, ei arki kriisiydy, jos jompi kumpi ottaakin hetkellistä alamäkeä.
Viestini ei siis ole se, että reflektiota tulisi tehdä, jotta voisi menestyä paremmin ja tehdä enemmän – päinvastoin. Kun pystyt havaitsemaan juuri sinulle tärkeät asiat, pystyt myös paremmin näkemään asiat, joita et halua olla tai joiksi et halua tulla. Pystyt ehkäpä ottamaan työssäsi proaktiivisesti askeleita kohti sitä työarkea, joka muistuttaa enemmän unelmatyötä. Tasapaino ja mielekäs arki eivät kuitenkaan tule automaattisesti. Ne löytyvät perusasioiden vaalimisella – niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Eli KLISEET KUNNIAAN: perusasioiden vaaliminen ja itsensä kuuleminen ovat rautaa!”
Tule mukaan keskusteluun LinkedInissä.
Kirjoittaja, Miikka Wakkola, on kasvu- ja kehityshakuinen myynnin, markkinoinnin ja liiketoiminnan kehittäjä, joka työskentelee suomalaisessa purjeneulomossa palvellen monimuotoista asiakaskuntaa aina kovan luokan ammattipurjehtijoista perheveneilijöihin. Miikan omin sanoin hänen perusluonteeseen kuuluu, niin arjessa kuin töissä, asioiden ja itsensä tutkiskelu ja sitä kautta joka päivä hiukan paremman huomisen rakentaminen. Miikkaan voit tutustua enemmän hänen yrityksensä kotisivuilla ja LinkedInissä.