Kolme askelta parempaan motivaatioon

Kolme askelta parempaan motivaatioon

mennessä | loka 9, 2023 | Itsetuntemus | 0 Kommenttia

Blogi: Satu Pihlaja (9.10.2023)

Haluaisit kyllä tehdä sen lykkääntyneen työtehtävän, soittaa hankalalta tuntuvan puhelun ja sitten vielä pitäisi ehdottomasti liikkuakin enemmän. Vaan kun ei kiinnosta, ei huvita, eikä ole motivaatiota. Kuulostaako tutulta? Onneksi motivaatio on uusiutuva luonnonvara! Ihan itsestään sitä ei kuitenkaan synny – ota siis kolme askelta parempaan motivaatioon!

Konkretisoi se

Kun et malta pysähtyä miettimään, mitä tarkalleen ottaen tekisit, on vaikea motivoitua. Pitäisi edistää projektia tai saada tuote myyntiin on liian epämääräinen tavoite. Pilko ja tarkenna tehtävääsi. Mitä voisit tehdä ja mihin mennessä? Kirjoita otsikko, ole tehtävän äärellä puoli tuntia. Päätä lenkkeillä kerran viikossa tai varaa joogatunti. Kun etenet edes vähän, motivaatiota syntyy edistyksestä. Aikaansaamisen taika toimii aina. Kun yksi juttu edistyy, se lisää motivaatiota jatkaa. Usein motivaatio on heikko juuri ennen aloittamista ja lisääntyy, kun pääset vauhtiin.

Luo sille merkitys

Tekeminen voi tuntua jopa vastenmieliseltä. Kun pitäisi aloittaa työprojektia, kodin siivousta tai vaikka kunnon kohottamista, kaikki muu kiinnostaa yhtäkkiä enemmän. Ketään ei motivoi ajatus, että ”tämä nyt vaan pitää tehdä”.

Käy läpi, miksi tehtävälläsi on merkitystä. Kirjanpito pitää yrityksen pyörimässä, hankala tehtävä voi lisätä asiakkaasi tyytyväisyyttä, kuntoilu taas antaa sinulle terveyttä ja lisää energisiä päiviä. Merkitystä voi luoda liittämällä tekemiseen sosiaalisuutta ja yhteyttä muihin. Paras tapa motivoitua on löytää tapa olla tilivelvollinen jollekin. Lähdet takuulla kaverin kanssa sovitulle lenkille, ja deadline raportin lähettämiselle on varma tapa saada se valmiiksi. Myös omien kykyjen käyttäminen tai kehittäminen lisää motivaatiota.

Tee se niin kuin SINÄ haluat

Ihminen haraa luontaisesti vastaan, jos jokin tuntuu haastavalta. Parasta on, jos voit valita, sillä lapsikin ottaa mieluummin vaihtoehdon kuin pakon. Mikä auttaisi tekemään sen hankalan jutun? Mikä saisi sen tuntumaan mukavammalta? Vastaukset näihin kysymyksiin ovat yksilöllisiä ja sen oivaltaminen kantaa pitkälle. Voit motivoida itseäsi, kun tiedät mikä juuri sinua motivoi.

Rasittava kirjanpito muuttuu mukavammaksi, kun istun lempinojatuoliin, otan kupin teetä ja sytytän kynttilän. Lenkille lähtö motivoi saadessani kuunnella suosikkipodcastia matkan varrella. Mikä motivoi juuri sinua? Jos se on hukassa, niin pyydä sen löytämiseen apua ja tukea.

Mihin ensimmäiseksi voisit hyödyntää noita kolmea askelta? Osallistu keskusteluun LinkedInissä.

Kirjoittaja, Satu Pihlaja, on psykologitaustainen itsensä johtamisen valmentaja ja tietokirjailija. Hän motivoituu saadessaan auttaa muita löytämään oman potentiaalinsa. Kirjoista Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi (Atena, 2018) ja Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä (Atena, 2021) löydät käytännönläheistä tietoa ja työkaluja itsensä johtamiseen.

Voit tutustua Sadun ajatuksiin enemmän hänen kotisivuillaan, LinkedInissä ja Instagramissa.