Kun ottaa päähän

Kun ottaa päähän

mennessä | heinä 14, 2025 | Itsetuntemus | 0 Kommenttia

Blogi: Sari Marita Ikäheimo 14.7.2025

Ärsyttää, ketuttaa ja harmittaa milloin mikäkin. Tutkitusti loma-aikoina mm. parisuhteen haasteet nousevat pinnalle, kun työn ja arjen rutiinit muuttuvat. Lomallakaan ei siis aina ole vain mukavaa, vaan välillä voi tulla kiukuteltua ja sanottua muille mitä sattuu. Silloin saattaa helposti kaataa pahan mielen kuin roskasangon toisten niskaan. On helpompi syyttää muita tai olosuhteita kuin ottaa vastuu omista tunteistaan ja tarpeistaan. Miten päästä sinuiksi omien tunteidensa kanssa? Onneksi voimme oppia ja oivaltaa itsestämme ja tavastamme reagoida harmittaviin asioihin.

Jonkin ihmisen tai tapahtuman suututtaessa, saatamme reagoida sanomalla tai tekemällä jotain, jota kadumme jälkeenpäin. En liene ainoa, joka on huomannut itsessään tämän. Siksi halusin alkaa muuttaa totuttua käyttäytymismallia – sitä mikä tulee automaationa, ajattelematta. Prosessi olikin melkoinen matka itseeni. Aloin pysähtyä hankalan tunteen ääreen ja tutkin, miltä tunne tuntuu, kun otan sen vastaan: ” Hmm, vai tämmöinen tunne ja tältä se tuntuu.”  Hankalan tunteen kanssa oloa helpotti tieto, että tunteen voimakkain huippu ei kestä kuin muutaman minuutin, kun se alkaa jo ’laimentua’. Lohdullista onkin, että opittujen reaktioiden tilalle voi oppia uusia, kunhan ensin tulee tietoiseksi niistä.

Ikävän tunteen taustalta voi löytyä jotakin aivan muuta kuin ensin luulisi, kuten vanhoja tilanteita, jotka eivät millään tavalla liity tämänhetkiseen ärsyyntymisen aiheeseen. Itseltään on hyvä kysellä ”Mistä tämä tunne nousee? Onko ollut jokin muu aiempi tilanne, jossa on noussut samanlaista ärtymystä?”  Tunne voi kertoa esimerkiksi riittämättömyyden tunteesta, kun ei pysty vastaamaan itseen kohdistuviin odotuksiin, jos on aina oletettu pärjäävän elämässään. Tärkeää olisikin löytää juurisyyt omille reaktioille. Silloinkin, kun juurisyytä ei tunnista, on hyvä olla myötätuntoinen itseään ja tunteitaan kohtaan.

Kaikki tunteet ovat tarpeellisia ja niille on hyvä etsiä sopiva ja turvallinen ilmaisutapa. Jos ottaa päähän, voit kokeilla vaikkapa yksin metsässä huutamista tai siirtää tunteesi paperille piirtämällä tai kirjoittamalla taikka liikkumalla tunne ulos tavalla, joka tuntuu luontevalta. Voit tutkiskella, miten syvimmät kokemuksesi tulisivat kohdatuiksi ja hoidetuiksi. Voit antaa itsellesi lempeitä ja kannustavia ajatuksia, tunteita ja kokemuksia, jotta tuntisit olosi hyväksytyksi, riittäväksi ja rakastetuksi.  Jos tunteitten purkaminen ja juurisyihin pureutuminen tuntuu yksin vaikealta, on monia ammattilaisia ja menetelmiä, joista voit löytää apua. Kuitenkin on hyvä muistaa, että asioiden työstäminen vaatii aikaa. Se kuitenkin kannattaa, koska silloin voi kokea yhteyden itseen, tosiin ihmisiin ja tapahtumiin aidommin. Uskalletaan kohdata siis se, mitä sisimmässämme olemme.

Kirjoittaja, sopusoinnuttaja Sari Marita Ikäheimo on toinen tämän sivuston perustajista ja ylläpitäjistä sekä yrittäjänä SopuSointu hyvinvointipalveluissa työnohjaajana, ratkaisukeskeisenä lyhytterapeuttina, Nepsy valmentajana, kouluttajana ja joogaopettajana.

Sari Maritan palveluihin ja ajatuksiin pääset tutustumaan SopuSointu Hyvinvointipalveluissa ja LinkedInissä.