Oppijan paikalla

Oppijan paikalla

mennessä | maalis 11, 2024 | Itsetuntemus, Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Blogi: Merja Hynynen 11.3.2024

Oppiminen on elämän perusta, jatkuva matka itseymmärrykseen ja maailman ymmärtämiseen. Se ei ole vain tiedon keräämistä, vaan myös kykyä soveltaa tietoa erilaisissa tilanteissa. Se on jatkuvaa muutosta, sopeutumista ja kehittymistä. Oppiminen ei ole aina helppoa. Se voi olla haastavaa ja vaatii usein rohkeutta astua mukavuusalueen ulkopuolelle – hetkeen, joka voi muuttaa koko maailman.

Olen viime vuosina pohtinut tietoisesti omaa oppijan polkuani. Olen huomannut, että lapsesta asti olen saanut oppia asioita, jotka ovat kantaneet. Isä kutsui usein kuopustaan ”yhtenä tekemiseen”. Isä nikkaroi jotain ja minun osuuteni tekemisessä oli esim. naulapussin pitäminen. Kovin pieni asia siis, mutta aina isä huomioi sen tärkeänä lopputuloksen kannalta. Isä muisti myös kertoa muille, että ”Me tehtiin tämä yhtenä”.

Vastuunottamista ja yhteisten asioiden hoitamista opin koulussa vuosien varrella luokan sihteerinä ja puheenjohtajana toimimisessa. Se olikin varsin hyvä tapa opetella keskustelua, päätöksentekoa ja vastuunkantoa. Pitkäjänteisyyttä opin soittoläksyjen kanssa ja asioiden kokonaisuuksien hahmottamista vaatteiden ompelemisessa, johon äiti kannusti. Tuon päälle on rakentunut sitten se, mitä opiskeluissa ja työelämässä on tapahtunut, rohkaisten eteenpäin oppijan polullani. Nuo kaikki ovat olleet ns. siirrettäviä taitoja eli taitoja, joita olen oppinut eri yhteyksissä, kuin missä nyt voin niitä hyödyntää.

Elämässä on tapahtunut myös asioita, jolloin olen oppinut jotain niin mullistavaa ja syvällistä, että ne hetket ovat muuttaneet maailmaani.  Äitiydestä, vakavasta sairastumisesta ja menetyksistä olen saanut uutta ymmärrystä elämästä. Kaikesta tuosta oppiminen on muuttanut käsitystäni maailmasta ja itsestäni niin, että nykyään elän vain harvoin SITKUN-elämää – ymmärrän, että elämä on nyt!

Oppiminen on siis paljon muutakin, kuin opintosuoritusten keräämistä. Se on jatkuvaa sopeutumista ja omien näkemysten sekä toimintatapojen uudelleenarviointia. Se voi olla hetki, jolloin ymmärrämme, että vanhat tavat eivät enää toimi, vaan meidän täytyy oppia uutta ja muuttaa toimintaamme. Siihen tarvitsemme rohkeutta. Mietinkin – mikä on tänään minulle rohkeutta antava sana? Niin, että minulla olisi rohkeutta asettua tänäänkin oppijan paikalle – jonkin uuden eteen. Ja ihan lähellä voi olla se hetki, joka muuttaa maailmaani – jälleen kerran!

Millaisia siirrettäviä taitoja sinä olet voinut hyödyntää elämässäsi? Voit osallistua keskusteluun LinkedInissä.

Kirjoittaja, Merja Hynynen, on toinen tämän sivuston perustajista ja ylläpitäjistä. Hän tekee työtään sertifioituna johdon ja työyhteisöjen työnohjaajana ja coachina sekä valmentajana. Merja on toiminut 13 vuotta yrittäjänä Työnohjauspalvelu Helmissä ja on nyt myös VOIMAksi Oy:n yrittäjä.

Voit tutustua Merjaan ja hänen ajatuksiinsa myös LinkedInissä.