Johtajan aika – ajan johtaminen

Johtajan aika – ajan johtaminen

mennessä | elo 26, 2024 | Johtaminen, Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Blogi: Kari I. Mattila (26.8.2024)

Onko sinulla kiire? Onko kiireisenä oleminen jopa osoitus tehokkuudestasi? Näin me helposti koemme ja ajattelemme. Miten sitten todella menestyneet saavat niin paljon aikaiseksi?

Monia kohtaamiani ihmisiä pohdituttaa se, miten saisi vuorokauteen pari tuntia lisää. Kun keskustelen tästä ihmisten kanssa, jokainen hämmästyy, miten helppoa ajan johtaminen on. Tosin se vaatii yhtä asiaa.

Johtajan aika – ajan johtaminen. Siitähän on oikeastaan kyse aina, olipa roolisi sitten mikä tahansa. Kyse ei ole siitä, minkä verran meillä on aikaa, vaan siitä, mitä me sillä ajalla teemme. Jotta ajan saa riittämään, on tarpeen tehdä pieniä valintoja. Mistään ei oikeastaan tarvitse luopua! On tunnustettava, että suurin aikavaras on omat aivomme, niiden halu päästä helpolla! Hyvä uutinen on, että aivomme on äärimmäisen oppivainen elin.

Aikamme menee neljään arkkityyppiseen asiaan:

  1. Isosti vaikuttavaan ja kiireelliseen
  2. Isosti vaikuttavaan, joka pitää hoitaa jossain kohdin
  3. Vähän vaikuttavaan ja kiireelliseen
  4. Vähän vaikuttavaan, joka pitää hoitaa jossain kohdin

Usein asiat kohdista 3 ja 4 valtaavat tekemisemme ja osin sen takia, että ne ovat aivoille helppoja. Eikö olekin helppoa kurkata, mitähän tuo sähköpostin kilahdus tarkoitti? Jos vielä satut omaamaan keskimääräistä korkeamman empaattisuuden, niin jos joku tuo sinulle tyyppiin kolme kuuluvan asian, niin se johtaa lähes aina toimintaan. Siis toimintaan, joka vie aikaa mutta ei tuota tuloksia!

Tulosten saamiseksi on tarpeen opettaa aivoille rutiini arvioida asioita. Kun tuo rutiini on muodostunut, niin se on aivoille helppoa! Kysy itseltäsi:

  1. Kuuluuko tämä asia luokkaan 1?
  2. Kuuluuko tämä asia luokkaan 2?

Jos vastaat kumpaankin ei, poista asia tehtävistäsi. Noiden kysymyksen avulla, joiden läpikäynti harjoittelun jälkeen vie sinulta alle 8 sekuntia, saat ajan riittämään. Ihan mihin sinä haluat!

Entä sitten asiat ryhmistä 3 ja 4 ? Aika hoitaa ne puolestasi!

Aloita tänään!

PS. Ethän käytä aikaasi “pyörän uudelleen keksimiseen?”

Millaisia kokemuksia sinulla on ajan johtamisesta? Mitä ajatuksia tämä blogi herätti? Voit jakaa ajatuksiasi LinkedInissä.

Kirjoittaja, Kari I. Mattila on tunne-elämän ja liiketoiminnan asiantuntija (Tunneälyinsinööri), joka kertoo olleensa johtamisen oppijana vuodesta 1982, muutoksen läpiviejänä vuodesta 1986 ja tunneälyn opiskelija vuodesta 2004.

Jatkuva oppiminen on tehnyt Karista kouluttajan ja puhujan, jonka tekeminen perustuu vahvasti tutkittuun tietoon. Pitkä kokemus auttaa häntä käsitelemään asioita valmennukseen osallistuvien kannalta merkityksellisellä ja innostavalla tavalla. Hän onkin auttanut valmentajana, kouluttajana ja mentorina satoja organisaatioita ja kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Voit tutustua Kariin ja hänen ajatuksiinsa enemmän Johtajuustaito.fi – sivulta ja LinkedInissä.