Johtajan taito suhtautua myönteisesti herättää työntekijät eloon

Johtajan taito suhtautua myönteisesti herättää työntekijät eloon

mennessä | elo 28, 2023 | Johtaminen, Työelämän kehittäminen | 0 Kommenttia

Blogi: Miia Paakkanen 28.8.2023

Mikael oli nähnyt, miten yrityksissä usein etsitään esimerkiksi kolme korjattavaa asiaa, kun haluttiin muutosta parempaan. Mitä jos etsittäisiinkin kolme asiaa, joissa jo oltiin vahvoja ja opittaisiin lisäämään niitä? Missä kolmessa asiassa olemme hyviä ja miksi? 

Ajatus kolmen vahvan asian etsimisestä ja vahvistamisesta työyhteisössä kuulosti yksinkertaiselta, mutta sen toteuttaminen käytännössä oli uutta. Miten pienellä muutoksella johtajan lähestymistavassa voisi olla näin suuri vaikutus? Uutena johtajana ja haastavan yritysfuusion läpiviemisen äärellä Mikael päätti kokeilla tätä uutta lähestymistapaa.

Tutkimusta myönteisestä johtamisesta on tehty jo n. 30 vuotta. Tiedetään, että sen vaikutus tulokseen, hyvinvointiin ja sitoutuneisuuteen on monin tavoin positiivinen. Esimerkiksi yhdessä kokeessa myönteisen johtamisen vahvistaminen kasvatti liiketoimintayksikön tulosta samassa suhteessa, jossa myönteisyys lisääntyi. Vaikutusta kontrolloitiin muilta mahdollisilta vaikutuksilta. Toisissa kokeissa on osoitettu, että myönteisyys ennaltaehkäisi massairtisanomisista usein seuraavia negatiivisia vaikutuksia, kuten moraalittomuus, luottamuksen rapistuminen ja sitoutuneisuuden heikentyminen. Vaikutus päti huolimatta alasta.

Vaikka kielteinen vie huomion voimakkaammin, on osoitettu, että ihminen haluaa mieluummin keskittyä myönteiseen. Positiiviset kuvat ja tunteet aktivoivat useampia aivoalueita, sytyttävät luovuuden ja auttavat luomaan sosiaalista yhteyttä. Kun joku haluaa auttaa meitä onnistumaan ja näkee meissä mahdollisuuksia, sytymme ja sitoudumme. Positiiviset tunteet suojaavat mieltä, kun mieli kohtaa vastoinkäymisiä, samoin kuin vaikkapa vararavinto suojaa ja ravitsee kehoa, jos keho kohtaa koetuksia.

Kun Mikael vei ihmisten huomion kolmeen hyvään asiaan, hän päätti uskoa omaan mahdollisuuteensa vaikuttaa tilanteeseen positiivisesti. Sellainen myönteinen suhtautuminen herättää tutkitusti eloon niitä luontaisia myötätunto- ja myötäintotaitoja, joita meissä jokaisessa jo on.

Ulkopuolisen asiantuntijan avulla Mikael toteutti lopulta koko fuusion tällä uudenlaisella ajattelulla. Vaikutus oli ihmeellinen: työntekijöiden tyytyväisyys nousi ennennäkemättömiin korkeuksiin, yritys sai pidetty likimain kaikki asiakkaistaan ja tulos kääntyi miinukselta plussalle ja vauhdikkaaseen kasvuun.

Mihin kolmeen asiaan sinä haluaisit kiinnittää huomion omassa työssäsi? Tule mukaan keskusteluun LinkedInissä.

Kirjoittaja, Miia Paakkanen, on myötätunnon ja myötäinnon tutkija, yritysvalmentaja ja tietokirjailija. Hänen uusi kirjansa Empatian voima työssä (WSOY, 2022) tarjoaa tutkittuja työkaluja myönteiseen johtamiseen. Voit lukea lisää Miian ajatuksista, osaamisesta ja työstä LinkedInissä ja Instragramissa.

(Kuva WSOY/ Vuokko Salo)