Blogi: Tiina Riippi 25.11.2024
Johtaminen ei ole vain valtaa ja vastuuta – se vaatii rohkeutta. Esihenkilön rohkeus ei synny pelkästään persoonasta vaan siitä, millaista tukea ja tilaa organisaatio antaa kasvaa johtajana. Onko teidän työpaikallanne aikaa ja mahdollisuuksia sille, että esihenkilöt uskaltavat tehdä päätöksiä, kohdata vaikeitakin tunteita, ja toimia aidosti omana itsenään? Tässä blogissa pureudutaan rohkeuden merkitykseen johtamistyössä ja siihen, miten organisaatiot voivat edistää rohkeampaa johtamista käytännössä.
Rohkeuden usein ajatellaan olevan henkilön ominaisuus, jota joko on tai ei ole. Esihenkilön tai johtajan rohkeus on kuitenkin jotain aivan muuta ja siihen pystytään vaikuttamaan laadukkaalla johtamisen johtamisella. Jokaisella työpaikalla olisikin syytä pysähtyä pohtimaan, mitä tekemällä edistämme esihenkilöiden rohkeutta toimia omassa roolissaan.
Esihenkilönä ja johtajana jokapäiväisessä työssä tulee vastaan tilanteita, joissa täytyy rohkeasti mennä kohti usein haastavia tilanteita.
- Päätösten tekemiseen vaaditaan rohkeutta ja määrätietoisuutta, uskallusta sanoa ei jollekin.
- Tunteiden ja elämän kohtaamisesta puhumattakaan, siinäpä vasta rohkeutta tarvitaankin, kun koskaan ei tiedä, mitä vastaan on tulossa.
- On rohkeasti näytettävä suuntaa ja asetettava tavoitteita, samalla turvallisesti ja riittävästi venytettävä tiimiläisten osaamista.
- Erityisen rohkeaa on olla esihenkilönä tai johtajana keskeneräinen ja sitä myöten oma itsensä sekä puolustaa tiimille tärkeitä asioita.
Rohkean johtamisen ja esihenkilötyön edellytykset:
Tietotaito ja osaaminen
Onko esihenkilöillä riittävä ja tarvittava osaaminen? Vastuut, velvollisuudet, oikeudet, yrityksen käytänteet ja johtaminen ylipäätään 2020-luvulla.
Ajankäyttö
Onko johtamistyölle aikaa? Priorisoidaanko meillä ihmisten johtaminen itseasiassa marginaaliin ja esihenkilön koko työaika menee substanssista suoriutumiseen?
Periaatteet
Onko esihenkilöille selvää, mitä johtamisella halutaan edustaa ja miten juuri meidän työpaikalla?
Valta ja vastuu
Menevätkö valta ja vastuu käsi kädessä? Onko esihenkilöillä valtaa tehdä päätöksiä vai onko valta näennäistä?
Itsereflektio
Mahdollistetaanko esihenkilöiden oppia parempaan itsereflektioon nimenomaan ihmisten johtamisen teemoissa, mikä on merkittävä osa paremmaksi johtajaksi kehittymisessä?
Palaute
Mistä esihenkilöt tietävät onnistuvansa ja tekevänsä rohkeasti oikeita johtamispäätöksiä
Mihin edellisistä teidän työpaikalla olisi syytä tarttua ensimmäisenä?
Heräsikö ajatuksia? Haluaisitko jakaa ne kanssamme? Se onnistuu LinkedInissä.
Kirjoittaja, Tiina Riippi, on ratkaisukeskeinen ja systeeminen valmentaja sekä pitkän linjan HR-ammattilainen, jonka missiona on ihmisen kokoisen työelämän kehittäminen ja yksilöt huomioiva johtaminen.
Tiina tekee kehittämis- ja valmennustyötä pääosin pk-yritysten esihenkilöille sekä tiimeille niin oman yrityksen Wend:n, kuin yhteistyökumppaneiden kautta.
Tutustu Tiinan ajatuksiin Wendin nettisivuilla ja blogissa. Wendin sivuilta löydät myös Tiinan yhteystiedot.