Lähtemisen syitä

Lähtemisen syitä

mennessä | kesä 3, 2024 | Johtaminen, Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Blogi: Terhi Saarikoski 3.6.2024

Työnantaja – tiedätkö, miksi osaava työntekijäsi ottaa kohta hatkat? Jos et yhtään arvaa, niin silloin on syytä pysähtyä tämän blogin ääreen ja arvioida tilannetta ennakkoon – ehdit vielä vaikuttaa!

Yksityisenä uravalmentajana olen saanut olla tukemassa lukuisia alansa osaajia, jotka harkitsevat työpaikan vaihtoa. Toisinaan tilanne on nykyisellä työpaikalla kestämätön ja syystä tai toisesta täysin solmussa. Toisinaan taas tilanne ei ole niin dramaattinen vaan joskus urakehitys vain väistämättä vaatii työpaikanvaihdoksen. Olen havainnut joitain yhtäläisyyksiä asiakkaiden tilanteiden taustoissa. Haluankin jakaa teille muutaman esimerkin yleisistä lähtemisen syistä.

1. Selkeät odotukset ja raamit puuttuvat: Työntekijän roolia, vastuualueita ja tavoitteita ei ole selkeästi määritelty tai ne muuttuvat koko ajan. Työntekijä ei yksinkertaisesti ymmärrä, mitä häneltä odotetaan, eikä pysty keskittymään olennaiseen. Tämä aiheuttaa hämmennystä, pettymystä ja ärsytystä – työntekijä lähtee selkeämmän työnkuvan toivossa työnhakuun.

2. Kommunikaatio ja vuorovaikutus on puutteellista tai sitä ei ole: Lyhyesti ilmaistuna näissä tilanteissa työpaikalla ei vallitse avoin eikä kannustava viestintäilmapiiri. Näkemyksiä ei kuulla ja se antaa kuvan, ettei työntekijän osaamista arvosteta eikä sillä ole käyttöä yrityksessä. Keskusteluun ei kannusteta eikä luoda tilaisuuksia keskustelun syntymiseen. Hyvä vuorovaikutus auttaisi rakentamaan luottamusta ja tehokasta yhteistyötä – sitä osaava työntekijäsi lähtee etsimään muualta.

3. Mahdollistamisen ja kehittämisen puute: Osaajalle ei tarjota resursseja, koulutusta tai tukea ammatillisessa kehittymisessä. Jatkuva oppiminen ja yhdessä kehittäminen uupuu, eikä asiantuntijoita osata johtaa. Kehittymisennälkäinen osaaja ei koe saavansa työsuhteesta tarvitsemaansa ja hän selailee jo avoimia työpaikkoja ruokatunnilla.

Esihenkilö: Onko sinulla töissä henkilö, jonka kohdalla jokin edellä mainituista saattaa toteutua? Suosittelen nopeasti ottamaan kehittävän kahvihetken hänen kanssaan. Löydätte varmasti keinon, jolla osaava työntekijäsi pitää jatkossakin osaamisensa teidän yrityksessänne.

Haluaisitko jakaa jonkun ajatuksen tähän blogiin liittyen? Se onnistuu LinkedInissä.

Kirjoittaja, Terhi Saarikoski, on yksityinen uravalmentaja, yrityksessään TahtoNainen. Terhi on 20 -vuotisen työuransa aikana kohdannut lukuisia alan- ja työpaikanvaihtajia. Hän on auttanut ihmisiä kohti uusia ja mielekkäämpiä.

Vuosien esihenkilö- ja rekrytointikokemuksen kautta Terhille on syntynyt monipuolisesti kuvaa työelämästä ja sen tarpeista, monelta kantilta tarkastellen. Nykyisin TahtoNainen valmentaa uravalmennusasiakkaiden lisäksi myös uusia uravalmentajia kohti yrittäjyyttä, muuttuvan ja moninaistuvan työelämän tarpeisiin.

Löydät Terhin myös LinkedInistä.