Blogi: Henna Laukka 16.12.2024
Työnohjauksesta ja oman toiminnan reflektiosta on hyötyä kaikille. Hyödyt kertautuvat, jos työnohjausta tilaa johtaja.
Johtajan työ näkyy. Vaikutukset kantavat kauas silloinkin, kun hän ei ole tietoinen vaikuttimistaan. Jokaisella meillä on sokeat pisteemme. Jos työtehtävänä on johtaa muita, kannattaa omista automaattisista ajattelumalleista kiinnostua. Työnohjauksesta ja oman toiminnan reflektiosta on hyötyä kaikille. Hyödyt kertautuvat, jos työnohjausta tilaa johtaja.
Esihenkilöitä tai asiantuntijoita työkseen johtava voi omalla selkeällä ja johdonmukaisella toiminnallaan vaikuttaa laajasti organisaation menestykseen. Työn rakenteista ja perustehtävästä on hyvä lähteä reflektiossa liikkeelle. Vaikka johtajana kokisit kyllästymiseen asti toistaneesi esim. yksikön tavoitteita, voi olla hyödyllistä pysähtyä havainnoimaan, millaisia viestejä on lähettänyt, puheellaan, teksteillään, toiminnallaan.
Tapaan työssäni loistavia johtajia. Parhaimmillaan minulle välittyy kuva päätöksenteon ja yhteisen keskustelun prosesseista tai työnjaoista, joita on mietitty, jotka on viestitty ja joista pidetään eleettömän selkeällä ja turvallisella tavalla kiinni. Minulle välittyy myös ystävällistä ja peruskalliomaista tavoitteen ja perustehtävän kirkastamista.
Työn tulosten tarkastelu ei ole aina helppoa, vaikka tieto olisi olemassakin. Eikä helppoa ole työsuoritukseen puuttuminen sillä tavalla, että työn tekijä (on hän sitten asiantuntija tai itsekin esihenkilö) lähtee selkein ja voimaantunein mielin kohti tarkennettua tavoitetta.
Johtajan kannattaa varmistaa itselleen tila pohtia omia valintojaan johtamisessa sekä sitä, miten valinnoista viestii ja keskustelee. Uudenlaisia näkökulmia nousee, kun reflektioon osallistuu lähiesihenkilöiden tiimi tai johtoryhmä. Miten yksikkömme pelaavat yhteen? Millaiset asiat vaikuttavat keskinäisessä yhteistyössämme? Miten rakennan luottamusta ja avoimuutta johtajakollegoiden kesken ja sitä kautta tiimien välillä?
Jokainen reflektioprosessi syntyy osallistujan ja hänen työnsä todellisuudesta. Silloin voit oppia elävästä työelämästä.
Haluaisitko jakaa ajatuksiasi tähän blogiin liittyen? Voit tehdä sen LinkedInissä.
Kirjoittaja, Henna Laukka, on johdon ja esimiesten työnohjaaja ja coach. Hänen tavoitteenaan on auttaa johtajia onnistumaan työssään.
Henna tuo ajattelun avaimia työelämään myös LinkedInissä ja verkottuu mielellään. Hennan yrityksen, Koivulaukka Oy:n sivuilta voit lukea lisää työnohjauksesta.