Kirjaesittely: Satu Pihlaja ja Nina Lyytinen 28.8.2024
Manipuloiva vuorovaikutus on työpaikoilla yleistä. Sen haittaa yhteistyötä ja saa ihmiset varuilleen. Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi -kirja syntyi tarpeesta löytää keinoja kitkeä manipulointia työyhteisöissä ja muissa ihmissuhteissa.
Työelämässä on usein tarpeen vaikuttaa muihin. Missä kulkee vaikuttamisen ja haitallisen manipuloinnin raja? Manipulointi voi olla myönteisten tunteiden herättämistä, jolloin kehutaan ja imarrellaan, kunnes työntekijä tarttuu ylimääräiseen tehtävään. Toisaalta ilmiö voi olla synkempi, jolloin pelon ja uhan tunteita herättämällä saadaan ihmiset toimimaan jonkun toisen edun mukaisesti. Haittaa syntyy, jos yhteisen edun sijaan vain manipuloija hyötyy. Manipulointia voi käyttää keinonaan niin johtaja, kuin joku työyhteisön jäsenistäkin. Se aiheuttaa usein haitallisia ryhmäilmiöitä, jotka vievät fokusta pois työn tekemisestä.
Manipuloivan käytöksen kirjo kattaa niin yksittäiset vuorovaikutustilanteet kuin vaikean työpaikkakiusaamisenkin. Hyvän työilmapiirin saavuttamiseksi tarvitaan keinoja ottaa haastavat tilanteet puheeksi ja käsitellä niitä avoimesti työyhteisössä. Kirjan esimerkkitilanteiden kuvaukset havainnollistavat, millaisia tunteita manipuloinnin kohteena oleminen herättää ja miten tilanteisiin voi puuttua. Kirjassa esitellään konkreettisesti toimivia keinoja rajojen asettamiseen ja lukuisat harjoitukset ohjaavat tielle kohti suoraa ja avointa kommunikointia. Meillä jokaisella on mahdollisuus puuttua manipulointiin ja olla mahdollistamassa psykologisesti turvallista työkulttuuria.
Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi -kirjan avulla tunnistat manipuloijan käyttämät taktiikat ja tehokeinot. Osaat havainnoida niiden vaikutuksia itsessäsi ja muissa, niin yksittäisissä henkilöissä kuin ryhmässäkin. Löydät kirjasta lukuisia esimerkkejä, harjoituksia, sekä tehokkaita keinoja, joilla manipuloijalle voi asettaa rajat.
Kirjassa käsitellään myös sosiaalisessa mediassa, myynnissä ja markkinoinnissa tapahtuvaa manipulointia. Lisäksi tarkastellaan, miten itseäänkin voi manipuloida, niin hyvässä kuin pahassa. Huijarisyndroomassa oma mieli manipuloi kuvittelemaan, ettei ole yhtä kyvykäs kuin muut. Työelämässä hyödynnetään mielikuvaharjoituksia kuten huippu-urheilijoilla, jotta voidaan löytää varmuutta ja uskoa onnistumisiin sekä haasteista selviämiseen.

NINA LYYTINEN on työ- ja organisaatiopsykologian erikoispsykologi (PsL), joka valittiin vuonna 2023 vuoden psykologiksi. Hän on kirjoittanut teoksen ”Ole oma pomosi” yhdessä Sirpa Pääkkösen kanssa. Lyytinen on myös suositun Psykopodiaa-podcastin juontaja. Löydät Ninan Linkdelnistä ja Instagramista. Puheenvuoro- ja koulutuskyselyissä tavoitat Ninan parhaiten nettisivujen tai sähköpostin, nina(a)ninalyytinen.fi kautta.

SATU PIHLAJA on psykoterapian erikoispsykologi (PsL), integratiivinen psykoterapeutti, kouluttaja ja coach. Hänen aiempia teoksiaan ovat ”Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi” ja ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä”.
Löydät Sadun LinkedInistä ja Instagramista. Puheenvuoro- ja koulutuskyselyissä hänet tavoittaa parhaiten hänen nettisivujensa kautta.