Elävää Työelämää – tulevaisuuden Sampo?

Elävää Työelämää – tulevaisuuden Sampo?

mennessä | kesä 12, 2023 | Työelämän kehittäminen | 0 Kommenttia

Blogi: Merja Hynynen ja Sari Marita Ikäheimo 12.6.2023

Olemme puhuneet paljon yhdessä elämästä, työstä ja Elävästä Työelämästä. Ihastuimme ajatukseen, että Elävää Työelämää – sivusto voisi olla kuin Sampo Kalevalan tarinassa. Sehän on suomalaisessa kansanperinteessä merkittävä tarina Sammosta, maagisesta esineestä, joka luo runsautta ja vaurautta.


Ajatellaanpa, että tämän päivän ja tulevaisuuden työelämässä Kalevalan Sammon rikkaudet voivat olla erilaisia työelämän resursseja: osaamista, työtä, luovuutta ja taloudellisia varoja, joiden avulla voimme luoda hyvinvointia ja menestystä niin yksilöille kuin yhteisöillekin – siis meidän kaikkien saataville. Tarina voi kertoa myös yhteisön tai yhteiskunnan tarpeesta ylläpitää ja suojella näitä resursseja, jotta hyvinvointi voi säilyä.


Väinämöinen, Ilmarinen ja Lemminkäinen yhdistivät voimansa ja taitonsa Sammon takomiseksi. Jokaisella hahmolla oli omat erityislahjansa, ja he ymmärsivät, että yhteistyöllä he voivat saavuttaa jotain merkittävää. Sammon tarinassa näkyy sitkeyden ja pitkäjänteisyyden merkitys osaamisen kehittämisessä. Väinämöinen takoi Sammon monien vaikeuksien ja haasteiden kautta, mutta hän ei luovuttanut. Voiko tämä muistuttaa meitä siitä, että tänäänkin osaamisen kehittyminen vaatii aikaa, harjoittelua ja sitoutumista. Tärkeää on olla valmis kohtaamaan haasteita ja jatkamaan pyrkimystä osaamisen kehittämiseen.


Tarina Sammosta korostaa tiedon arvon ymmärtämistä. Sampo oli arvokas esine, joka takoi onnea, vaurautta ja hyvinvointia sen omistajille. Työelämässä osaaminen ja tieto ovat valttikortteja menestykselle. Työpaikkojen tulisi kannustaa oppimiseen ja jatkuvaan kouluttautumiseen, jotta työntekijät voivat kehittää omaa osaamistaan ja tuoda sitä yhteiseksi hyödyksi. Meidän tavoitteemme on ollut luoda sivusto, jossa johtamis- ja kehittämistehtävissä työskentelevät voivat kehittää omaa osaamistaan ja löytää uusia näkökulmia ja oivalluksia omien työpaikkojensa hyödyksi – olisiko siitä tämän päivän ”Sammon” tunnusmerkiksi?


Kalevalan tarina Sammosta on kiehtonut meitä, sillä osaamisen kehittäminen ja jakaminen ovat avainasemassa menestyksekkäässä työelämässä. Siksi Elävää Työelämää! Yhdessä olemme saaneet lisättyä – eri yhteyksissä – monipuolista ja moniäänistä keskustelua työelämästä, sen elävänä olosta ja kehittymisestä – kiitos siitä jokaiselle mukana olevalle! Jatkamme Elävää työelämää sivuston kehittämistä. Otamme mielellämme vastaan blogeja sekä meille jo kirjoittaneilta, että myös uusilta kirjoittajilta!


Kesä on jo alkanut ja mekin alamme siirtyä kesä- ja lomamoodiin, joten kesän aikana julkaisemme joka toinen viikko kesään ja lomaan liittyvän kirjoituksen. Tulethan seuraamme myös kesällä!

Tervetuloa kesäkeskusteluun LinkedinIssä!

Kirjoittajat, sivuston perustajat ja ylläpitäjät, Merja ja Sari Marita, ovat kokeneita työelämän kehittämisen ammattilaisia. Heitä voit lähestyä niin työelämän kehittämiseen liittyvissä asioissa tai kun kaipaat tukea oman ajattelusi selkiyttämiseksi. Sari Maritan palveluihin voit käydä tutustumassa SopuSointu Hyvinvointipalveluissa ja Merjan Työnohjauspalvelu Helmissä.