Tourette ja tic-oireet työelämässä

Tourette ja tic-oireet työelämässä

mennessä | maalis 17, 2025 | Työelämän kehittäminen, Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Blogi: Eva-Kaisa Wilkko 17.3.2025

Oletko törmännyt kollegaan, jonka olkapäät nykivät, pää heilahtelee tai kesken puheen kuuluu köhimistä? Kyse voi olla tic-oireista. Yhteiskunnan asenne ticcejä kohtaan on ensiarvoisen tärkeä. Aihe on monelle vieras ja siksi siitä pitääkin puhua lisää.

Tourette on neuropsykiatrinen oireyhtymä, jonka näkyvimmät piirteet ovat tic-oireet. Ticit eivät ole tahallisia ja ne näkyvät joko motorisina (esim. silmien räpyttely, käsien heilutus) ja vokaalisina (esim. kiljaisut, kurkun selvittäminen). Touretten oireet ovat yksilöllisiä ja monesti siihen liittyy adhd tai ocd. Oireyhtymä ei vaikuta älykkyyteen. Päinvastoin, neurokirjolla olevat ovat usein erityisosaajia. Toureetikon sosiaaliset paineet ovat kovat, ja tourette voikin olla työpaikkakiusaajien magneetti.

Miten pitäisi reagoida, kun kollega ticcailee? Vastaus on: ei mitenkään. Jos ticcejä ihmettelee tai kieltää, se stressaa toureetikkoa ja silloin ticit pahenevat. On ymmärrettävä, että tic-oireet ovat tahattomia. Osa toureetikoista osaa pidättää tic-oireita jonkin aikaa, vaikka siihen ei pitäisikään kannustaa.

Työskentely tic-oireiden kanssa tai niitä pidättäen on raskasta. Tic-oireet vaihtelevat kausittain, ja niihin vaikuttavat mm. valon määrä, unenlaatu, ärsykkeet ja kuormitus. Työnteko teoreetikon kanssa vaatii kollegalta ajatusten selkiyttämistä ja hyviä hermoja. Ticcejä ei saa kieltää, vaikka kuinka ärsyttäisi. Muista, että sinä näet ticcejä vain työpäivän ajan; kollega koko elämänsä. Ymmärrys on työkaverin paras tukikeino.

Paras keino mitä esihenkilönä voit tehdä, on luoda työyhteisöön ymmärtävä ilmapiiri. Työympäristöä muokkaamalla joustavammaksi, tekemällä hiljaisia tiloja, tuomalla apuvälineitä, kuten aistituotteita, kuulosuojaimia ja sermejä, vapaaseen käyttöön, voit panostaa jokaisen työntekijän jaksamiseen.

Tourette ei ole este tai heikkous. Älä siis koskaan menetä rekryssä huippuosaajaa keskittymällä ticceihin. Avoin mieli näkee vahvuudet ja ammattiosaamisen tic-oireiden takana.

Haluaisitko jakaa ajatuksia tai kokemuksia tämän blogin teemoihin liittyen kanssamme? Se onnistuu LinkedInissä!

Kirjoittaja, Eva-Kaisa Wilkko, on puhuja, erityisluokanopettaja ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja.

Eva-Kaisa on myös autismikirjolaisen äiti, joka parantaa yritysten työhyvinvointia sekä helpottaa rekrytointia ja johtamista levittäen tietoa ja ymmärrystä neurokirjosta. Eva-Kaisan ammattitaitoiset puheenvuorot sisältävät tutkitun tiedon lisäksi ainutlaatuisia, koskettavia ja hauskoja sattumuksia aidosta autismielämästä.

Eva-Kaisa työskentelee yrityksessään Tukimesta Oyssä. Voit lukea lisää Eva-Kaisan työstä ja palveluista täältä!