Yhteyden avaimet

Yhteyden avaimet

mennessä | marras 20, 2023 | Työelämän kehittäminen, Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

(Blogi. Merja Hynynen 20.11.2023)

Hyvin usein, asiakkaideni kanssa työskentelyssä, tavoitteen asettelussa korostuu tarve kasvattaa luottamusta erilaisissa yhteisöissä. Yhtä usein noissa keskusteluissa luottamukseen liitetään avoimuus, sillä luottamusta on vaikeaa kasvattaa ilman avoimuutta. Niiden vahvistamisessa on kuitenkin haasteensa, sillä sekä luottamuksen että avoimuuden vahvistaminen vaatii kollektiivista päätöstä ja toimintaa.


Luottamus ja avoimuus ovat keskeisiä ominaisuuksia yhteisön tehokkuuden ja tulosten kannalta – siksi niitä kaivataan. Luottavainen ja avoin yhteisö kestää kolhuja, selviää kriiseistä nopeammin ja on joustava. Luottamuksen ja avoimuuden välillä on vahva yhteys: avoimuus luo luottamusta, ja vahva luottamus mahdollistaa entistä suuremman avoimuuden.


Luottamuksen ja avoimuuden kasvattamisessa on kuitenkin haasteensa. Voi olla jopa uhkarohkeaa olla avoin, jos ei voi varmaksi tietää, että toiset ovat päättäneet olla luotettavia. Luottamustakaan ei perusteta tyhjän päälle. Ihmiset eivät voi vain alkaa luottamaan toisiinsa ilman, että on olemassa jotakin, jonka varaan luottamus rakennetaan. Päätöksemme olla luottavainen perustuu siihen, että muut ovat päättäneet olla avoimia.


Hyväksyminen vahvistaa sekä luottamusta että avoimuutta ja siitä voimme päättää ihan itse. Sen aikaansaaminen ei edellytä sen enempää avoimuutta kuin luottamustakaan. Aito ja todellinen hyväksyntä ei synny sen varaan, että toinen ihminen vastaa meidän toiveisiimme ja odotuksiimme, vaan kyse on ainoastaan omasta päätöksestämme ja asennoitumisestamme.


Se, että hyväksyminen edellyttää vain omaa tahtoa, nostaa sen avainasemaan yhteisöllisyyden rakentamisessa. Mikäli kykenemme hyväksymään toisen ihmisen, ja onnistumme vielä uskottavasti osoittamaan sen hänelle, hän voi alkaa luottamaan meihin ja uskaltaa vähin erin ryhtyä olemaan avoimesti oma itsensä. Syntyy myönteinen, itseään vahvistava kehä.

Yhteyden luomisessa on tärkeintä aloittaa siitä, mistä itse voit päättää – voit osoittaa toiselle hyväksymistäsi. Hyväksyminen antaa hänelle mahdollisuuden puhua omista ajatuksista, ideoista ja mielipiteistä. Se edistää mahdollisuuttamme vuoroin vaikuttaa ja vaikuttua – löytää vastauksia kysymyksiin. Hyväksyminen vahvistaa avoimuutta, yhteenkuuluvuutta ja lupaa erilaisuudelle. Kun haluamme lisätä luottamusta ja avoimuutta, niin hyväksyminen on se tie, johon et tarvitse muiden ratkaisuja – riittää, kun sinä päätät!

Luottamus ja avoimuus ovat myös tämän sivuston perustajien (Merja ja Sari Marita) yhteisen työskentelyn taustalla. Mitä kokemuksia sinulla on luottamukseen ja avoimuuteen liittyen? Osallistu keskusteluun LinkedInissä.

Kirjoittaja, Merja Hynynen, on toinen tämän sivuston perustajista ja ylläpitäjistä. Hän tekee työtään sertifioituna johdon ja työyhteisöjen työnohjaajana ja coachina sekä valmentajana. Merja on toiminut 13 vuotta yrittäjänä Työnohjauspalvelu Helmissä ja on nyt myös VOIMAksi Oy:n yrittäjä.

Voit tutustua Merjaan Työnohjauspalvelu Helmin sivuilla sekä LinkedInissä.