Onko mustalla listallasi olevat henkilöt kirjoitettu mustekynällä?

Onko mustalla listallasi olevat henkilöt kirjoitettu mustekynällä?

mennessä | tammi 22, 2024 | Itsetuntemus, Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Blogi: Oona Piippo. 22.1.2024

Toisen ihmisen saappaisiin astuminen on usein jännitteisissä tilanteissa vaikeaa, mutta samalla se voi olla ratkaiseva avain yhteistyön palauttamiseen ja yhteisymmärryksen lisääntymiseen.

Luultavasti henkilö, joka kohteli sinua hiljattain ikävästi ei ole pohjimmiltaan paha. Ei, vaikka hän jätti pyytämättä anteeksi tai luisui pois asiaa koskevasta keskustelustanne. Kun näin käy, saatamme laittaa henkilön mielemme mustalle listalle. Joskus käy niin, että emme pyyhi häntä sieltä enää pois. Mielipide, joka on rakennettu negatiivisille tunteille, on miltei mahdoton muuttaa.

Meillä on näissä ikävissä tilanteissa parantamisen varaa. Kaipaamme niihin inhimillisyyttä. Unohdamme sen silloin, kun sitä eniten tarvitsisimme. Huutavan työkaverin sisällä voi olla ihminen, joka on tottunut ilmaisemaan itseään huutamalla, koska muuten häntä ei kuultu. Kehnosti viestivän henkilön sisällä voi olla ihminen, joka taistelee pitääkseen kiinni viimeisistä jaksamisen rippeestä, eikä siksi enää kiinnitä huomiota vuorovaikutukseen.  

Emme voi jokainen kerta tietää toisen henkilön käytöksen taustalla vaikuttavista asioista, mikäli hän ei kerro niistä. Emme ole ajatustenlukijoita. Haasteellisuutta lisäävä asia on, että ikävästi käyttäytynyt henkilö ei välttämättä ajatellut käytöstään, osannut vaikuttaa siihen tai ei enää kyennyt välittämään. Joskus elämä tapahtuu. Se voi heijastua pahansuopaisena käytöksenä.

Voimme välttää henkilön mustalle listalle joutumista pohtimalla ensin ympäristötekijöitä henkilön sisäisten tekijöiden sijaan. Tai ainakin ymmärrämme kirjoittaa nimen mustalle listalle lyijykynällä. Tietysti asiat täytyy keskustella henkilön kanssa läpi, koska mikään ei oikeuta huonoa käytöstä eikä ikävää kokemusta voi invalidoida.

Kun käytte keskustelua, ole kiinnostunut henkilön näkökulmasta oman kokemuksesi lisäksi. Pidä huoli, ettet sorru oletukseen toisen pahantahtoisuudesta. Hän voi olla, mutta todennäköisesti ei. Elämä ei ole mustavalkoista. Asiat harvoin ovat niin tai näin.

Sinä tiedät, ettei elämä ole sellaista.

Voit jakaa blogin herättämiä ajatuksia LinkedInissä.

Kirjoittaja, Oona Piippo, on Kasvatustieteiden maisteri (KM) Oulun yliopistosta, työyhteisösovittelija ja tiimivalmentaja. Oona on kiinnostunut tulkintojen ja väärinymmärrysten aiheuttamista kierteistä sekä siitä, miksi asioista ei puhuta niiden ollessa kysymyksiä ongelmien sijaan.

Oonaan voit tutustua enemmän Linkedinissä tai Riftin nettisivuilla.