Blogi: Leo Stranius 2.4.2024
Britanniassa tehdyn laajan kokeilun ja siitä tehdyn tutkimuksen mukaan nelipäiväinen työviikko on johtanut työntekijöiden hyvinvoinnin paranemiseen, poissaolojen vähenemiseen ja vähäisempään stressiin. Voisiko lyhennetty työviikko lisätä ihmisten hyvinvointia ja parantaa tuottavuutta vai johtaako se kilpailukyvyn, talouskasvun ja sitä kautta lopulta hyvinvointiyhteiskunnan rapautumiseen?
Edellä mainitun, n. 3000 työntekijää ja 60 yritystä käsittäneen tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että neljän päivän mittaisessa työviikossa saadaan jopa enemmän aikaiseksi kuin aiemmin viiden työpäivän aikana. Syy tälle on tehostunut ajankäyttö, ylimääräisten kokousten väheneminen sekä parantunut palautuminen ja työn ja vapaa-ajan tasapaino. Tulokset ovat olleet samansuuntaisia kaikissa kokeiluissa ympäri maailmaa.
Erityisesti lyhyemmän työviikon hyödyt korostuvat asiantuntijatyössä, jossa työajan määrä ei ole suoraan verrannollinen työntekijän tuottamaan arvoon organisaatiossa. Työntekijän osaaminen on joka tapauksessa organisaation käytössä. Asiantuntijatyössä lyhennetty työaika tarkoittaa keskimäärin energisempää ja aikaansaavampaa ihmistä. Organisaation näkökulmasta viisi henkilöä 80% työajalla tuo enemmän osaamista, diversiteettiä ja joustoa töiden järjestelyyn kuin neljä henkilöä 100% työajalla. Fyysistä läsnäoloa vaativissa matalan asiantuntemuksen töissä vastaavaa vaikutusta ei toki ole.
Jokainen työnantaja voi halutessaan jo nyt kokeilla siirtymistä lyhennettyyn työaikaan nykyisellä palkalla. Halutessaan voi tarjota mahdollisuuden myös vaihtaa palkankorotuksen lyhyempään työaikaan. Ja vaikka ei siirryttäisi nelipäiväiseen työviikkoon suoraan, aina voi linjata esimerkiksi perjantait palautumis- ja keskittymispäiviksi, joihin ei oteta sisäisiä tai ulkoisia kokouksia vaan annetaan asiantuntijoille työrauha. Näin on tehty esimerkiksi meillä Third Rockissa.
Kannattaa huomata, että lyhennetty työaika vähentää todennäköisesti myös päästöjä ja luonnonvarojen kulutusta. Sillä voi olla rooli siirtymisessä yhteiskuntaan, jossa arvostetaan enemmän ei-materiaalisia asioita kuin kulutusta. Tuskin kukaan haikailee enää kuusipäiväisen työviikon perään. Joustavat ratkaisut tekevät työnantajasta houkuttelevamman ja lisäävät työntekijöiden pysyvyyttä samalla kun huolehditaan sitä, että ihmiset eivät polta itseään loppuun merkityksellisen työn äärellä.
Mita ajatuksia lyhennetty työviikkoa sinussa herättää? Haluaisitko jakaa ajatuksiasi meidän kanssamme LinkedInissä?
Kirjoittaja, Leo Stranius, on Third Rockin toimitusjohtaja ja tietokirjailija. Leo on kirjoittanut mm. kirjat ”Tehokkuuden taika. Näin voit elää enemmän” (2022. Into Kustannus) ja ”101 onnen päivää” (2024. Into Kustannus).
Leo löytyy myös LinkedInistä, jossa voit lukea lisää hänestä ja hänen ajatuksistaan.