Tältäkö se tuntuu?

Tältäkö se tuntuu?

mennessä | heinä 10, 2023 | Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Blogi: Merja Hynynen 10.7.2023

Kesälomaa on takana kolme viikkoa. Tuntuu hienolta herätä aamuisin, kun päivissä on harvoin mitään aikataulutettua, ilmassa tuoksuu vapaus ja läsnä on pieni seikkailun mahdollisuus. Vaikka olen pystynyt aikatauluttamaan talvea suhteellisen hyvin – palautumisen huomioiden – niin pidempi lomaa on ollut tervetullut.

Loma on antanut mahdollisuuden irrottautua Ajaston violettikantisesta painotuotteesta. Tunnen jo itseni. Tiedän, miten helppoa on aikatauluttaa itselle sinne ”Ajastoon” kaikkea sitä, mikä on jäänyt odottamaan ”aikaa parempaa”. Mutta nyt – nyt päätin, että tämä kesä on ennen kaikkea oman rentoutumisen aikaa. Varauduin tekemään itselleni mielekkäitä ja merkityksellisiä asioita. Päätin, että

  • annan itselleni luvan olla tekemättä mitään erityistä. Se Ajaston violettikantinen + salasanat ovat ”jemma”-nimisessä paikassa. Annan tilaa ”siunatulle joutilaisuudelle”, joka on ”Maailman parhaat asiat TOP 10” – listallani! Annoin luvan nauttia kiireettömistä hetkistä ja annoin ajatuksille luvan vaellella vapaasti.
  • huolehdin luontoyhteyden vahvistumisesta. Luonto on tunnetusti palauttava voimavara, ja sitä suunnittelin hyödyntäväni entistä enemmän. Tiesin, että kävely metsässä, uiminen meressä (erityisesti!) tai vain lekottelu nurmikolla tekisivät minulle hyvää – kaikensorttisista öttiäisistä huolimatta. Mietin, vieläköhän osaisin antaa luonnon ympäröidä minua kokonaisvaltaisella rauhallaan – onnistuisiko se?
  • en unohda yksinkertaisten asioiden iloa. Kesälomassa parasta on löytää iloa pienistä arjen asioista; viettää aikaa läheisten kanssa, nauttia kesäherkuista tai lukea hyvää kirjaa riippumatossa loikoillen. Päätin tehdä juuri sitä, mikä tuo minulle iloa ja rentoutumista.


Viimeinen päätökseni koski oman itsen kunnioittamista. En vertaa omaa lomaani muiden lomiin enkä aikonut tuntea paineita siitä, miltä ”täydellisen” kesäloman pitäisi näyttää. Kuuntelisin itseäni, omia ajatuksiani ja tekisin valintoja, jotka tuntuvat omilta.

Nyt kun tätä vapauden ja ennalta – arvaamattomuuden tuoksua on saanut vetää keuhkot täyteen, niin täytyy todeta, että hieman yllättäenkin monet kehittämistyöhön liittyvät asiat ovat olleet mielessä – kirkastuen ja selkeytyen. Olen huomannut, että se, mitä saan työkseni tehdä, on yksi tärkeä osa mielekästä ja merkityksellistä elämääni – lomallakin.

Miltä Sinun lomasi tuntuu? Tervetuloa mukaan lomakeskusteluun LinkedInissä.

Kirjoittaja, Merja Hynynen, on toinen tämän sivuston perustajista ja ylläpitäjistä. Hän tekee työtään sertifioituna johdon ja työyhteisöjen työnohjaajana ja coachina yrityksessään, Työnohjauspalvelu Helmissä. Nyt on yrittäjän loman aika ja elämän täyttää monet asiat – seikkailuhattu päässä!

Voit tutustua Merjaan Työnohjauspalvelu Helmin sivuilla sekä LinkedInissä.