Työelämän yksinäisyys on yhteinen asia

Työelämän yksinäisyys on yhteinen asia

mennessä | maalis 20, 2023 | Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Joka kolmannes suomalainen työntekijä kokee toistuvasti yksinäisyyttä työyhteisössä. Kroonisen yksinäisyyden seuraukset näkyvät kokonaisvaltaisesti yksilön hyvinvoinnissa, mielen ja kehon oireina. Yhteistyö ja yhteenkuuluvuus ovat lääkettä yksinäisyyteen ja hyvinvointia lisääviä tekijöitä, myös työelämässä. Pandemian tuoma etätyö asetti meidät uusien haasteiden eteen, kuinka lisätä ja ylläpitää yhteenkuuluvuutta, kun työskentelemme kotoa käsin?

Työelämän yksinäisyys 2022 – barometrin (HelsinkiMissio) mukaan joka kolmannes työntekijä kokee silloin tällöin tai usein yksinäisyyttä työpaikalla ja 30 % alle 30-vuotiaista työntekijöistä on kokenut ulossulkemista omassa työyhteisössään. Pitkittyneenä ja toistuvana kokemuksena yksinäisyydellä on todettu olevan yhteyksiä mielialaoireiluun, työuupumukseen ja muihin terveyshaasteisiin. Osa tutkijoista on yhdistänyt sosiaalisen ulossulkemisen kokemukset jopa fyysisen kivun kokemuksiin.

Miksi joukkoon kuuluminen ja muiden hyväksyntä ovat meille niin tärkeitä tunteita, että ilman niitä voimme huonosti? Jos katsomme evoluutiota, niin ihminen ei olisi lajina selviytynyt ilman yhteistyötä. Laumajäsenyys tuo turvaa ja lisää selviytymismahdollisuuksia. Yhteys muihin ihmisiin on siis koodattu meihin sydänjuuria myöten. Olemmeko unohtaneet sen tosiasian, että olemme täällä toisiamme varten?

Pandemian tuoma etätyö eristi meidät fyysisesti toistamme, lähes yhdessä yössä. Lisääntynyt etätyö tuli jäädäkseen ja kyselyiden mukaan iso osa pandemian aikana etätyössä olleista haluaa myös jatkossa tehdä töitä työpaikan ulkopuolella. Monista hyödyistään huolimatta etätyö haastaa sosiaalisia suhteita, kun palaverit hoidetaan teknologian välityksellä. Kuinka ilmaista yhteenkuuluvuutta pienen mustan ruudun välityksellä? Auttaako virtuaaliset sydämet ja peukut yhteisön kaipuuseen?

Mielestäni aina kannattaa yrittää, sillä ystävälliset sanat ja hymy tuntuvat hyvältä myös videokuvan välityksellä. Oma strategiani etäpalavereissa on, että pyydän kaikkia osallistujia pitämään kamerat päällä ja varaan aikaa myös kuulumisten vaihdolle. Suosin myös soittamista viestittelyn sijaan. Onneksi olemme päässeet vihdoin myös takaisin toimistoille ja olemme jatkossa myös fyysisesti enemmän läsnä. Ystävälliset eleet, sanat ja hymyt viestivät hyväksyntää ja joukkoon kuulumista. Viljellään niitä säästelemättä, sillä koskaan et tiedä kenen päivän pelastat kolmella tärkeällä sanalla: Hei, mitä kuuluu?

Tervetuloa mukaan keskusteluun LinkedInissä.

Blogi: Hanna Arponen (20.3.2023)

Kirjoittaja on tamperelainen työhyvinvoinnista kouluttava yrittäjä. Hänen yrityksensä Mindside auttaa yrityksiä luomaan vahvoja työyhteisöjä, joissa yhdessä tekeminen on supervoima tulevaisuuden haasteiden edessä. Lue lisää Hannan ajatuksista LinkedInissä.