Työhyvinvoinnin tärkein osa olet SINÄ

Työhyvinvoinnin tärkein osa olet SINÄ

mennessä | helmi 17, 2025 | Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Blogi: Virpi Peuhkurinen 17.2.2025

Työ- ja arkielämän kiireessä oma hyvinvointi saattaa jäädä taka-alalle. Suoritteiden sokaisemana saatamme unohtaa sen kaikista tärkeimmän, eli itsemme. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on työelämän kulmakivi. Yksilönä hyvinvoiva ihminen on tehokas, luova ja myönteinen, jolloin kaikki hyvä siirtyy suoraan työpaikalle, asiakkaisiin, työkavereihin ja koko organisaatioon.

Työelämä on muuttunut yhä hektisemmäksi ja vaatimustasot yksilön työpanosta kohtaan ovat kasvaneet. Kun arki täyttyy vaatimuksista ja tehtävälistat venyvät, omat tarpeet voivat jäädä taka-alalle. Työelämän kiireessä muistamme yleensä kaiken muun paitsi sen mikä on kaikista tärkeintä, oman hyvinvointimme. Onko miellä riittävästi tietoa, ymmärrystä ja aikaa, jotta voimme johtaa itsemme kohti hyvinvoivaa työelämää?

Työssäjaksamista haastaa mm. vaatimusten ja voimavarojen epätasapaino, mikä pitkään jatkuessa saattaa johtaa työuupumukseen. Kun keho ja mieli viestivät, että raja on ylitetty, olemme ehkä kuunnelleet enemmän ulkoisia kuin omia tarpeitamme ja suorittaminen on ajanut jaksamisemme edelle.

Rajojen asettamisen taito on suuressa roolissa, kun puhutaan työssäjaksamisesta ja hyvinvoinnista. On tärkeää asettaa rajat myös itselleen ja omille vaatimuksille. Liiallinen vaativuus itseä kohtaan voi ajaa meidät tyytymättömyyden, ylisuorittamisen kehään ja saatamme kokea usein riittämättömyyttä. Sen sijaan lempeys itseä kohtaan antaa tilaa toipumiselle ja voimavarojen vahvistamiselle.

Keho on viisas opas, se kertoo meille jatkuvasti, mitä tunnemme ja miten voimme. Tunteet puolestaan ohjaavat meidät kohti sitä mitä todella tarvitsemme, jos vain pysähdymme kuuntelemaan niitä. Joskus elämän vauhti on sokaissut niin, että omat tarpeemme ovat jääneet taka-alalle.

Moni havahtuu hyvinvointinsa äärelle hankalien tunteiden kautta. Tulee halu voida paremmin, mutta ei ehkä tiedä mistä aloittaa. Itsensä äärelle pysähtyminen on ensimmäinen askel. Oman kokemukseni ja ymmärrykseni mukaan suurimmat hyvinvoinnin tulokset syntyvät pienistä, mutta toistuvista teoista ja valinnoista. Ensin tulee kuitenkin tiedostaa mitä pitäisi tehdä toisin, jotta voisi paremmin.

Juuri nyt on hyvä hetki pysähtyä itsensä äärelle ja kysyä; mitä minulle oikeasti kuuluu, miten minä voin? Anna itsellesi aikaa ja lempeyttä. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on rakkaudellinen teko itselle, mutta myös tärkeä teko työelämälle ja työyhteisöllesi.

Herättikö tämä blogi ajatuksia, joita haluat jakaa kanssamme? Tee se LinkedInissä.

Kirjoittaja, Virpi Peuhkurinen, on hyvinvoinnin asiantuntija ja lempeä rinnallakulkija. Virpi työskentelee yrityksessään, Tienhaara Oy:ssä.

Virpi kertoo: ”Työnohjaajana sekä tunne- ja lyhytterapeuttina tuen ihmisiä löytämään omat sisäiset työkalut ja voimavarat oman hyvinvointinsa tukemiseen. Itse läpi käyty työuupumus ja vuosia kestänyt toipuminen sekä itseni ja elämäni uudelleen rakentaminen, on tehnyt hyvinvoinnin tukemisesta minulle sydämen asian. Ei siis ihme, että minut tunnetaan myös luennoitsijana ja kouluttajana lempeydestä, aitoudesta ja käytännönläheisyydestä.”

Voit tutustua enemmän Virpin ajatuksiin LinkedInissä, Facebookissa ja Instagramissa.