Työinnostus vai työhyvinvointi?

Työinnostus vai työhyvinvointi?

mennessä | helmi 20, 2023 | Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Sana työinnostus on seurannut minua läpi yrittäjyys- ja konsultointipolkuni. Sitä miettiessäni mietin välittömästi myös sanaa työhyvinvointi – se kun nostetaan välillä vähän ikävästikin vastinpariksi työinnostukselle. Aivan kuin ne olisivat toisiaan poissulkevia. Sanoja ajatellessani huomaan olevani pelkistävä ja raakakin – ja se johdatti minut ideoimaan!


Sanalla työhyvinvointi on hieman negatiivinen kaiku oman sieluni pohjassa. Huomaan, että siitä resonoi asioita kuten väsymys ja uupumus, väärin kohteleminen ja ylipitkät päivät. Pulmallinen tilanne, josta kukaan ei auta pois. Työinnostus ajatuksena taas resonoi sieluni kaikupohjaa aivan toisella tavalla. Siitä tulee mieleeni energisyys ja jotakin kohti meneminen. Se on sitä, kun valtava draivi herättää tavanomaista aikaisemmin miettimään, miten jokin asia saataisiin ratkaistua. Se on sellaista ilon tunnetta, jossa aamun latte saattaa mennä väärään kurkkuun, kun oivaltaa jotain, jota ei ole edes aktiivisesti ajatellut.

Huomaan, että päässäni on valtavan iso ero näiden kahden sanan välillä. Ristiriita. Ja samalla omat pelon paikkansa kummassakin. Valtava työinnostus, ”kieli vyön alla tekeminen” voi pahimmillaan ajaa tekijänsä tarvitsemaan työhyvinvointipalveluita. Ja toisaalta täysin apaattinen, staattinen ja iloton ympäristö voi tehdä aivan samoin. Yrittäjillä on usein innostusta hieman liiaksikin – itse kun on päättänyt innostuspäissään työtä tehdä. Yrittäjät eivät ole useinkaan HR:n notkuvien LAAS-bufe’pöytien (Leadership As A Service) äärellä. Isoissa organisaatiossa toimivat taas saattavat päätyä nopeasti työhyvinvointipalveluiden piiriin, jossa ei välttämättä aina huomata puutosta työinnostuksessa – sitä, että ehkä tekijän kannattaisi kokeilla nyt jotakin ihan muuta tekemistä, ei vain työn vähentämistä.

Tiedän, että jakoni on hieman raaka ja pelkistävä. Maailma ei ole näin mustavalkoinen. Ja kuitenkin – tämä pelkistys johdatti minut ideoimaan:
Miten saisimme lisää työhyvinvoinnin tai työinnostuksen sateenvarjon alle mahtuvia palveluita työntekijöille? Varhaisen työinnostuksen palveluita? HR-palveluita PK yrittäjille? Ehkä työn rikastamisen yksikkö, joka räätälöisi yhteistyössä kanssasi uusia töitä, uusia työnkuvia ja kokeiluja rikastamaan toistuvaa ja tuttua? Sanoisin: ”Tuotteistakaa, yrittäjät ja työnantajat, noita palveluja helposti löydettäviksi ja käytettäviksi. Näin saisimme varmasti lisää elävää työelämää. Työvuosia. Merkityksiä. Merkityksellisiä kohtaamisia ja aikaansaannoksia.”

Eli – ehkä nämä kaksi kaverusta eivät olekaan niin vastinpareja keskenään!

Tervetuloa mukaan keskusteluun LinkedInissä.

Blogi: Tom Hagelberg

Tamora Muutosmuotoilu Oy:n Toimitusjohtaja on toiminut konsulttina vuodesta 2014. Muotoillut kaikkea mahdollista ja mahdotontakin – aina PK-yrityksien palveluista suurten kansallisten Sote-toimijoiden palveluihin ja prosesseihin. ”Muiden onnistumiset on työn suola.” Jos innostuit Tompan ajatuksista ja haluat nykäistä hihasta, niin täältä löydät lisää Tamora Muutosmuotoilu tai tuuttaa Twitterissä viestiä.