Antaa ajatuksen lentää!

Antaa ajatuksen lentää!

mennessä | heinä 24, 2023 | Itsetuntemus | 0 Kommenttia

Blogi: Sari Marita Ikäheimo 24.7.2023

Irrottautuminen rutiineista ei ole aina niin helppoa kuin luulisi ja toivoisi. Sen eteen on hyvä nähdä vaivaa ja tehdä tietoisia valintoja, jotta loma antaisi sen, mihin se on tarkoitettu – rentoutumiseen, voimaantumiseen ja palautumiseen.

Kun saa olla irti aikatauluista, voi paremmin myös havainnoida, mitä ympärillä tapahtuu. Kotimaakuntani suuren kirjailijan Veikko Huovisen luoman korpifilosofi Konsta Pylkkäsen sanoin: ”Otan rokulia (=vapaata) aina silloin, kun jokin erikoinen maailmankaikkeuden arvoitus vaatii aivotyötä.” Pylkkäsen tapauksessa se saattoi olla vaikkapa muurahaisen ahkeruuden ja työteliäisyyden ihmettely.

Mihin sinä kiinnität huomiosi ja minne ajatuksen virtasi kuljettaa, kun ne saavat toimia vapaana? Aina ei ole helppoa antaa sisäisen ”avaruuden” tulla itselleen näkyväksi tai kiinnittää huomiota pienen pieniin yksityiskohtiin. Itse havainnoin ihmisiä aina ja kaikkialla – sekä tietoisesti, että tiedostamattomasti. Valitettavan usein ihmiset täyttävät vapaansa ja lomansa kaikenlaisella, niin että palattuaan työhön saatetaan sanoa: ”Hyvä päästä töihin lepäämään.” Kun yhteys omaan itseen on heikko, ei osaa tai tahdo kuulla, mitä asioita itsestä nousee. On helpompi sivuuttaa hiljaiset hetket ja täyttää ne tekemisellä.

Tunnistan myös itsessäni suorittajuutta. Löysin aikoinaan pienten lasten äitinä joogan ja aloin oppia tuntemaan ja kehittämään itseäni. Jooga tarkoittaa sanskritin kielellä yhteyttä. Yhteys syntyy harjoituksessa, jossa keho, mieli ja hengitys liittyvät toisiinsa – luodaan siis yhteys itseen. Joogassa palkitsevinta on levollinen mieli ja tasapainoinen keho, mikä ulottuu myös joogasalin ulkopuolelle. ”Sovussa ja Soinnussa itsensä ja maailman kanssa” on muotoutunut voimalauseekseni muistuttamaan, että levollisuus ja rauha on aina mahdollista löytää itsestä. Ollessani sopusoinnun tilassa, heijastuu se myös myönteisesti ihmissuhteisiini.

Veikko Huovisen Konsta Pylkkänen ajatteli sinisiä ajatuksia. Mielikuvakin kertoo jo sen, että siniset ajatukset ovat pakottomia, luonnollisia, vapaita. Kehomme on se, mikä pitää meidät juurevina ja mieli, jossa ajatukset saavat lentää. Hengitys on silta, joka liittää nämä kaksi yhteen. Suo siis itsellesi ajatuksen ja mielen vapaus ja muista hengittää. Se saattaa yllättää sinut myönteisesti.

Tule jakamaan ajatuksiasi LinkedIniin.

Kirjoittaja on Sari Marita Ikäheimo, joka luonnehtii itseään SopuSoinnun laineilla kulkijaksi, Elämän etsijäksi, Kauneuden kokijaksi, Valon ja Ilon täyttämäksi. Sari Marita on toinen tämän sivuston perustajista ja ylläpitäjistä sekä yrittäjänä SopuSointu hyvinvointipalveluissa työnohjaajana, ratkaisukeskeisenä lyhytterapeuttina, kouluttajana ja joogaopettajana.

Sari Maritan ajatuksiin ja palveluihin pääset tutustumaan LinkedInissä ja SopuSointu Hyvinvointipalvelut