Blogi: Kati Tuulipuro 24.3.2025
Kaiken pitäisi olla hyvin – työkaverit ovat mukavia, tehtävät tuttuja ja arki rullaa. Silti jokin painaa, eikä innostus ole enää entisellään. Oletko koskaan miettinyt, voisiko taustalla olla asioita, joihin et vielä aikaisemmin ole osannut kiinnittää huomiota? Työ- ja organisaatiokonstellaatiot tarjoavat ratkaisukeskeisen tavan katsoa, mihin työelämässä kokemamme haasteet liittyvät.
Työelämässä emme toimi erillisinä muista vaan osana laajempaa työyhteisön kokonaisuutta, jossa eri osien välille muodostuvilla yhteyksillä on merkitystä. Kun yhden osa-alueen tasapaino järkkyy, vaikutukset tuntuvat myös toisaalla ja voivat nousta esille aikaviiveellä. Tätä tarkastelemalla ymmärrämme, että henkilökohtaisten haasteiden juurisyitä on lähtökohtaisesti hyvä tarkastella työelämämme kokonaisuuden laajemmasta näkökulmasta.
Konstellaatiotyöskentelyn ydinajatus nousee esille jo menetelmän nimessä: konstellaatio. Latinan kielen sana constellatio tarkoittaa tähtikuviota – yksittäisten tähtien muodostamaa järjestystä, jossa jokaisella tähdellä on oma paikkansa ja merkityksensä kokonaisuudessa.
Menetelmän avulla nostetaan esille kokemuksiamme laajempiin yhteisöihin kuulumisesta ja näiden yhteisöjen vaikutuksesta omiin ajatus-, kokemus- ja toimintamalleihimme. Tällöin katsomme nykyistä työyhteisöämme, aikaisempia työyhteisöjämme, sekä mahdollisesti myös omaa lapsuudenperhettämme siellä esillä olleiden työelämään liittyvien vakiintuneiden käsitysten näkökulmasta.
Kun tarkastelemme yhteisöjä, jotka työelämäämme vaikuttavat tai ovat aikaisemmin vaikuttaneet, tiedostamme yhä selkeämmin myös ne erilaiset heijasteet, jotka liittyvät tämänhetkisessä työelämässä kohtaamiimme haasteellisiin tilanteisiin. Vaihtoehtona perinteisille pidemmille ohjaus- tai valmennusprosesseille konstellaatiomenetelmä tarjoaa nopean ja ratkaisukeskeisen lähestymistavan – usein yksi ohjauskerta riittää ajatusten jäsentämiseen, piilevien esteiden tunnistamiseen ja uusien suuntaviivojen löytämiseen.
Nykyhetkemme rakentuu menneisyyden valossa. Aikaisempien kokemustemme ja laajemmin työyhteisön kokemusten tarkasteleminen avaa meille suuntaviivoja ja uusia näkökulmia henkilökohtaisten kysymystemme ymmärtämiseen ja ratkaisemiseen. On kyse laajempien yhteyksien oivaltamisesta ja oman paikan sekä omien vaikutusmahdollisuuksien tunnistamisesta osana työelämän ja työyhteisön kokonaisuutta.
Miten tuttu työ- ja organisaatiokonstellaatio on sinulle? Osallistu keskusteluun LinkedInissä

Kirjoittaja, Kati Tuulipuro, FM, toimii työnohjaajana, konstellaatio-ohjaajana ja -kouluttajana niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Laajan ja monipuolisen koulutus- ja opetusuran jälkeen Kati on keskittynyt etenkin naisjohtajien, asiantuntijoiden ja yrittäjien ammatilliseen tukemiseen toimien samalla myös vierailevana luennoitsijana systeemisen konstellaatiomenetelmän koulutuksissa ja tapahtumissa. Katin työtä valaisevat ohjaus- ja koulutushetket, joissa yhdessä löydetään ratkaisuja työssä jaksamiseen, työelämässä kehittymiseen ja etenemiseen liittyviin kysymyksiin. Voit tutustua ja ottaa Katiin yhteyttä Tuulipuro Consulting sivujen kautta.