Lomahaaveita

Lomahaaveita

mennessä | heinä 1, 2024 | Itsetuntemus | 0 Kommenttia

Blogi: 1.7.2024 Sari Marita Ikäheimo

Lomani on juuri alkanut ja tuttuun tapaan ennen lomaani haaveilin, millainen siitä tulisi. Tekisinkö reissuja, tapaisinko ystäviä ja sukulaisia, liikkuisinko, kävisinkö kulttuurikohteissa? Jo ajattelu alkoi ahdistaa ja sai minut pysähtymään. Mitä oikeasti tarvitsen lomaltani?

Kevääni on työ- ja henkilökohtaisella rintamalla ollut poikkeuksellisen vaihteleva ja hektinenkin. Kaikkea on ollut paljon ja aikaa pysähtymiselle ei juurikaan ole ollut. Olen kyllä nauttinut tekemisestä ja uusista haasteista, vaihtelevuudesta, mutta loman kynnyksellä huomaan myös innostuksen ja tekemisen meiningin vieneen energiaa. Samalla tiedostan, etten ole ollut sitä mitä ”opetan” eli en ole palautuakseni tehnyt tietoisia valintoja.

Nyt ajatukseni lipuvat lapsuuden ja nuoruuden kesiin, joissa koin hyvällä tavalla pitkästymistä, ajan kulun hidastumista. Miten saada tuosta kokemuksesta edes pieniä maistiaisia elämääni nyt aikuisena? Ensimmäinen asia on pitää lomapäiväni väljinä ja kalenteroimattomina. Samalla vähennän älylaitteiden käyttöä vain välttämättömään – jätän myös älykellon odottamaan syksyn arkea. Kaivan perinteiset kirjat esille. Otan päivätorkkuja. Käyskentelen lähimetsien poluilla. Saunon ja uin. Teen tuttuja kesäruokia, kuten kesäkeittoa, salaatteja, savukalaa. Katselen pilvien kulkua taivaalla ja lintuperheiden eloa lähipuissa. Näitä hetkiä ja niistä syntyvää olotilaa kaipaan.

Kun sitten toivottavasti koen pitkästymisen hetkiä, voi niistä nousta luovuuden kukkasia. Oletko muuten ajatellut luovuus sanaa – siinä on luovu ja uus -yhdistelmä, joka kertoo hyvin, milloin luovuutemme pääsee parhaiten esille. Luopumalla kaavoihin kangistuneista käytösmalleista, voi uutta tulla tilalle. Myös Tommy Hellsten on kirjoittanut ” Saat sen, mistä luovut” kirjassaan paradokseihin kätkeytyvästä voimasta. Joogassa on myös sanonta ” odottaa odottamatonta” ja silloin voi jotain yllättävää tulla esille. Jos odotan tai haaveilen lomallani tekeväni sitä ja tätä, alkaa se ohjata lopputuloksen suuntaa, mikä ei välttämättä toteudukaan. Kuinka tuttua on myös se, että kun olen sen ja sen saavuttanut, onkin jo uusi tavoite tai tekeminen mielessä.

Haastan myös sinua löytämään, vaikka vain päivän lomallasi, jossa ei ole etukäteen suunniteltua ohjelmaa, vaan voisit tutkia mitä joutilaisuus, leppoisuus sinussa herättää? Jos alkaa ahdistaa, voit tutkia tarkemmin ahdistuksen taustalla olevia tarpeita. Jos huomaat innostuvasi, on se ehkä juuri sitä mitä tarvitset.

Kirjoittaja Sari Marita Ikäheimo luonnehtii itseään SopuSoinnun laineilla kulkijaksi, Elämän etsijäksi, Kauneuden kokijaksi, Valon ja Ilon täyttämäksi. Sari Marita on toinen tämän sivuston perustajista ja ylläpitäjistä sekä yrittäjänä SopuSointu hyvinvointipalveluissa työnohjaajana, ratkaisukeskeisenä lyhytterapeuttina, Nepsy valmentajana, kouluttajana ja joogaopettajana.

Sari Maritan ajatuksiin ja palveluihin pääset tutustumaan LinkedInissä ja Sopusointu hyvinvointipalvelut