Tunnetaidot työelämän vahvistajana

Tunnetaidot työelämän vahvistajana

mennessä | huhti 8, 2024 | Itsetuntemus, Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Blogi: Jarkko Turunen 8.4.2024

Vuorovaikutus- ja tunnetaidoista on itselleni kertynyt pitkä kokemus. Liki 17-vuotiseksi venähtäneessä talous- ja velkaneuvojan työrupeamassa sain auttaa perheitä ja entisiä yrittäjiä uuteen, valoisaan alkuun. Sain olla sadoissa neuvottelupöydissä ja vaikeissakin tilanteissa, kun lama-ajan suurista velkamääristä ja niiden maksuaikatauluista ym. neuvoteltiin. Niissä tilanteissa korostui tilanteen herkkyys ja neuvotteluosapuolten lähtökohtien, toiveiden ja vaatimusten suuri kontrasti. Kun itse en ole piinkova ja tiukka neuvottelija, vaan päinvastoin lähimmäisen lämmöllä kohtaava sovittelija, uskallan kirjoittaa kokemuksen syvällä rintaäänellä, mikä merkitys on sillä, miten kohtaamme toiset ihmiset.

Jo työelämäni alkumetreillä sisäistin, että työpaikan keskinäisellä kunnioituksella ja arvostuksella on myönteinen vaikutus työhyvinvointiin, työn arvostukseen ja tuloksiin. Näin on sekä työntekijöiden kesken kuin myös esimiesten ja työntekijöiden välillä. Myös sillä on suuri merkitys, miten esimies havainnoi työympäristöä ja sanoittaa ajatuksiaan ja tuntemuksiaan. Esimiehen roolilla ja toiminnalla on kokemukseni mukaan suora vaikutus alaisiin ja työpaikan ilmapiiriin sekä lopulta myös työn tuloksiin ja keskinäiseen työhyvinvointiin yleensäkin.

Yritän kirkastaa aika ajoin vuorovaikutusasenteitani. Jos joku asia tai tilanne esimerkiksi työpaikalla alkaa nyppiä, aiheuttaen mielessäni negatiivisia reaktioita, tulen omassa näkökannassani puolitiehen työkaveriani vastaan, yritän ymmärtää häntä ja hänen vaikuttimiaan asiaan. Asian käsittelyn lopputulos on todennäköisemmin molempia tyydyttävä, ja sillä on puolestaan vaikutusta työpaikan ilmapiiriin ja yhteisen työn tuloksiin. Osatessani tunnistaa ja myös sanoittaa tunteeni mielessäni, on minun helpompi kohdata ja ymmärtää itseäni ja toisen tunteita.

Vuorovaikutus- ja tunnetaidot, niiden käyttö ja myös nonverbaalisen viestinnän ymmärtäminen, korostuvat erityisesti työelämässä ja elämässä yleensäkin vastaan tulevissa konfliktitilanteissa. Konfliktitilanteen käsittelemiseksi vuorovaikutus- ja tunnetaidot auttavat ymmärtämään eri osapuolia ja mahdollisuudet tilanteen ratkaisemiseksi helpottuvat. Empatiasta on korvaamaton apu näissä tilanteissa. Samoin anteeksi pyytäminen kuuluu työelämään ja sen eri tilanteisiin. Omia vuorovaikutus- ja tunnetaitoja voi kehittää mm. työnohjauksessa, jossa on hyvä mahdollisuus pohtia kohtaamiseen liittyviä asioita. Nykyisessä työssäni, yli kymmenen vuoden aikana, olen saanut kohdata paljon vaikeassa ja raskaassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä eli pääosin vainajien omaisia. Olen opiskellut työni ohella päihde- ja mielenterveyspuolen lähihoitajaksi ja olen saanut opinnoista uutta tulokulmaa ihmisen kohtaamiseen.

Itselleni on aina ollut helppoa kohdata ihminen, riippumatta kuka hän on.  Tulevaisuudessakin haluan kuunnella lähimmäistä herkällä korvalla ja edesauttaa omalta osaltani myös työhyvinvoinnin toteutumista kaikkialla, minne tieni ehkä vielä johtaa.

Osallistu keskusteluun LinkedInissä.

Jarkko Turunen on 53 -vuotias Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva, Satakunnassa asuva ajatustyöläinen, jolle ihmisen kohtaaminen on luontaista joka tilanteessa. Jarkon ajatuksiin pääset tutustumaan LinkedInissä.