Blogi: Anna Savonen 21.10.2024
Johtaja: koetko, etteivät tiimiläisesi sitoudu muutoksiin? Roiskuuko tiimilläsi rapatessa niin, ettei teitä pidetä oikein luotettavan kumppanina? Huomaatko työyhteisössä stressiä, jonka syytä et oikein tiedä? Voi olla, että olet unohtanut eettisen johtamisen.
Johtamisen kehittämisessä ismit vaihtuvat: tulee näkökulmia, jotka lupaavat laittaa johtamisen aivan uusiksi. Eettinen johtaminen ei ole yksi näistä kaiken muuttavista ismeistä. Jokainen johtaja nimittäin on jo eettinen johtaja. Ainakin, jos pysähdytään tarkastelemaan eettisyyden merkityksiä.
Attribuutin eettinen nykykäyttö vie ajatuksia helposti harhaan: puhumme eettisistä farkuista tai kännyköistä. Mielikuvaksi jää, että eettinen on asian, palvelun tai jopa ihmisen ominaisuus: havaittavissa ja määriteltävissä. Eettisyydessä kuitenkin on kyse toiminnasta. Kun toimimme, meitä ohjaa jokin ajatus siitä, mikä on hyvää ja tavoiteltavaa. Se, minkä pitäisi olla hyvää ja tavoiteltavaa ja miksi, ei ole yksiselitteisesti määriteltävissä, vaan siitä pitäisi käydä keskustelua.
Jokainen johtaja siis toteuttaa jonkinlaista eettistä näkyä. Harvoin se on kovin tiedostettu. Vai oletko miettinyt, mihin järjestykseen priorisoisit taloudellisen tehokkuuden, työntekijöiden työssä jaksamisen ja ekologisen kestävyyden? Onko vakuuttava eettinen perustelu mahdollisimman monien saama hyöty vaiko se, ettei yhdenkään ihmisen oikeuksia uhata?
Kiinnostavaa kyllä, tekoälyn eettinen jännitteisyys on tuonut etiikan sanana bisneksen ytimeen. Etiikasta voi ammentaa johtamiseen voimavaran muutenkin kuin tekoälytransformaatiossa. Se tapahtuu niin, että johtajat ensin tiedostavat, millaiset käsitykset oikeasta ja väärästä heitä ohjaavat. Sen jälkeen johtajien tehtävä on luoda edellytykset koko työyhteisön eettiselle toimijuudelle: toimintatavoilla ja rakenteilla tehdään oikein toimiminen mahdolliseksi.
Etiikka on sotkuinen laji, joten kannattaako eettinen johtaminen jättääkin unholaan? Ei kannata, jos tutkimusta uskotaan. Kun johtaminen koetaan oikeudenmukaisena, päätöksiin sitoudutaan ja työntekijät ovat vähemmän kuormittuneita. Kun työntekijät voivat nostaa eettiset epäilykset keskusteluun ajoissa, ne voidaan ratkaista ennen kuin mainehaitta on tosiasia. Oman eettisen johtajuuden tiedostaminen ja kehittäminen on paremman tulevaisuuden rakentamista.
Anna Savonen, eetikko, toimitusjohtaja, TT, on työelämän ja bisneksen etiikan edelläkävijä sekä tutkijana että kehittäjänä. Hän kehittää ja konsultoi organisaatioissa etiikan ja sosiaalisen kestävyyden teemoja ja auttaa organisaatioita tekoälyn eettisessä käytössä.
Anna on yksi perustajista CoHumansissa, joka edistää organisaatioiden inhimillistä kestävyyttä. Hän väitteli teologian tohtoriksi 2022 sosiaalietiikan alalta, ja tekee post doc -tutkimusta bisneksen ja digitaalisten teknologioiden etiikasta.
Lataa materiaali tekoälyn eettisen käytön tueksi: https://cohumans.fi/nain-paaset-alkuun-vastuullisessa-tekoalyn-kaytossa-lataa-veloituksetta-vinkit-ja-tyokalut/