Osatyökykyinen työelämässä – murretaan myytit

Osatyökykyinen työelämässä – murretaan myytit

mennessä | helmi 24, 2025 | Työelämän kehittäminen | 0 Kommenttia

Blogi: Päivi Montgomery 24.2.2025

”Vammainen tai kroonisesti sairas on työssään tehoton, jatkuvasti sairaslomalla ja alentaa koko yrityksen tuottavuutta.” Työelämässä elää myyttejä vammaisia ja kroonisesti sairaita työntekijöitä kohtaan. Ne eivät kuitenkaan pidä paikkaansa. Lue, miten myytit murretaan ja tehdään työelämästä inklusiivisempaa kaikille.

Vammaisten työllistyminen on hankalampaa kuin vammattomien ja myytit vähentävät osatyökykyisten, tai kuten nykyään sanotaan, täsmätyökykyisten, työllistymistä. Jos pyörätuolin käyttäjä hakee osaamiselleen ja kyvyilleen sopivaa työtä, hänen täytyy hakea kaksi kertaa enemmän verrattuna vammattomiin ennen kuin pääsee haastatteluun. Tällaiselle syrjinnälle ei löydy järkevää syytä ja samalla työnantajat menettävät valtavasti osaamista.

Vammaisten osalta on selvitetty työn tehokkuutta ja kappas – he nimenomaan auttavat työyhteisöjä olemaan tehokkaampia. Työpaikat, joissa on töissä vammaisia ja he kokevat kuuluvansa joukkoon, menestyvät paremmin kuin kilpailijansa. Kroonisesti sairaiden kohdalla tehokkuus riippuu siitä, miten hyvin työnantajat pystyvät mukauttamaan työtä: tarjoamaan etätyömahdollisuuksia, osa-aikatyötä, lepotaukoja ja niin edelleen. Vammaiset ja kroonikot eivät ole sairaslomalla sen useammin kuin muutkaan. Lisäksi he edistävät koko työyhteisön yhteenkuuluvuutta ja psykologista turvallisuutta.

Mistä tämä johtuu? Muuttaako vamman saaminen ihmisen tehotyökoneeksi ja antaako krooninen sairaus supervoimia?

Ei sentään. Mutta me täsmätyökykyiset olemme yleensä muita sitoutuneempia työhön. Me emme pidä työmahdollisuutta itsestään selvyytenä, joten teemme aina parhaamme. Me joudumme usein osoittamaan muita enemmän asennetta, motivaatiota ja osaamista, jotta meidät otetaan huomioon rekrytoinnissa ja esimerkiksi ylenemismahdollisuuksissa.

Me tiedämme, että työnantajilla saattaa olla ennakko-oletuksia, esimerkiksi aiemmin mainittuja myyttejä. Me arvostamme työnantajan tarjoamia mukautuksia, kuten esteettömiä työskentelytiloja tai mahdollisuutta etätyöhön. Me huolehdimme toimintakyvystämme erityisen hyvin, jotta voimme jälleen antaa parhaamme seuraavana päivänä työnantajalle.

Vinkkini työnantajille on: katso mieluummin ihmistä sairauden tai vamman takana. Älä anna ennakko-oletusten vaikuttaa, sillä saatat menettää tehokkaan ja sitoutuneen työntekijän.

Päivi Montgomery on vammainen ja osatyökykyinen psykologi ja tietokirjailija. Hän työskentelee urakonsulttina MPS-yhtiöissä ja yrittäjänä iSetussa, joka auttaa täsmätyökykyisiä työnhakijoita ja työnantajia löytämään toisensa. Pääset tutustumaan Päivin työhön paremmin iSetun sivuilla.