Ihmisyyden suora vaikutus työelämän elävyyteen

Ihmisyyden suora vaikutus työelämän elävyyteen

mennessä | tammi 15, 2024 | Itsetuntemus, Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Blogi Jarkko Turunen 15.1.2024

Työelämän monimuotoisuus on tutkitusti hyvä asia. Sehän lisää mm. yrityksen sisäistä ongelmanratkaisukykyä sekä esim. innovatiivisuutta. Monimuotoisuus luonnollisesti elävöittää työelämää. Miten hyödyntää monimuotoisuutta työpaikoilla ja työelämässä? Ajattelen että meidän täytyy tarkastella asiaa syvemmin, miten kohtaamme lähimmäisemme, työkaverin. Toisin sanoen, miten suhtaudumme ihmisiin, joiden kanssa vietämme ison osan valveillaoloajastamme. Puhuttaessa elävästä työelämästä, osaan ihmiskohtaajana lähestyä ja tarkastella asiaa kuten elämää ylipäätään – ihmisyyden ja toisen ihmisen näkökulmasta

Työhyvinvointi, mielen näkökulmasta, on ollut itselleni aina tärkeä asia yli 30 –vuotta kestäneen työuran alusta alkaen. Minulle on tärkeää, että työpaikalla asiat sujuvat ja että ihmiset voivat hyvin.  On mukavaa voida sanoa aina välillä, että kiva kun olet työkaverini. Vastuu työhyvinvoinnista on ennen kaikkea itselläni, enkä voi sysätä vastuuta siitä muille, vaan minun on katsottava itseäni peilistä.

Muistan lukeneeni taannoin Terveystalon johtavan psykologin ja psykoterapeutin kirjoituksen siitä, miten työelämässä mielen pahoinvointi lisääntyy vauhdilla (Kauppalehti 27.4.2023). Tämä kehitys yhteiskunnassa kuulostaa huolestuttavalta. Mutta mitä voimme omalta osaltamme tehdä niin, että työpaikalla olisi kaikilla hyvä olla ja ristiriidat vähentyisivät tai poistuisivat?

Kaikki tiedämme työelämän olevan nykyään kiireistä ja stressaavaa, millä on vaikutuksensa ihmisten välisiin suhteisiin työpaikalla, työn sujuvuuteen ja myös tuloksiin. Kiire ja stressi heijastuu myös esimiesten ja työntekijöiden välisiin suhteisiin ja voi kiristää ilmapiiriä työssä. Meillä pitkään työelämässä olleilla, on kokemusta siitä, että töissä ei ole aina niin kivaa, vaan välillä on myös ikäviä ja henkisesti raskaita päiviä ja tilanteita. Elämän ylä- ja alamäet vaikuttavat myös työelämään.

Vaikka töissä ei aina niin kivaa olekaan, niin pääosin voi olla mukavaa. Lasten laulun sanat ”mummolaan, kun pyöräilemme pilvenhattaraa ei näy” tulevat silloin mieleeni. Huomaan ajattelevani usein, mitä unelmatyöpaikalla tarkoitetaan? Onko sellaista oikeasti olemassa? Ehkä on paljonkin unelmatyöpaikkoja, mutta onko osin vallalla epärealistinen odotus työelämän olevan yhtä unelmaa? Miten sukupolvien ajattelussa on tapahtunut muutos? Unelmatyöpaikoista puhuttaessa kuitenkin se tärkein on, miten kohtaamme lähimmäisen, jonka kanssa työskentelemme päivittäin.  Elävä työelämä syntyy aidoista kohtaamisista, joissa voimme oppia työelämän monimuotoisuudesta. Ulkoistenkin puitteiden tulee olla kunnossa, mutta niin sanotun työhyvinvointiasenteen konkretisoitumisen toteutumisen jokapäiväinen huolehtiminen on tärkeintä.  Loppujen lopuksi resepti on aika yksinkertainen.

Mitä ajatuksia Jarkon blogi herätti? Osallistu keskusteluun Elävää Työelämää LinkedIn sivulla.

Jarkko Turunen on 53 -vuotias Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva, Satakunnassa asuva ajatustyöläinen, jolle ihmisen kohtaaminen on luontaista joka tilanteessa. Jarkon ajatuksiin pääset tutustumaan LinkedInissä.