Suorittajasta sopusoinnuttajaksi

Suorittajasta sopusoinnuttajaksi

mennessä | huhti 3, 2023 | Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Työn- ja elämänilo tuntuu olevan monilta ihmisiltä ja työyhteisöiltä kadoksissa. Liian moni työntekijä kokee riittämättömyyttä työssään ja uupuu. Työterveyslaitoksen mukaan Suomessa 17 prosenttia työntekijöistä kokee melko paljon tai paljon stressioireita, joiden tiedetään pitkittyessään kroonistuvan ja altistavan työuupumukselle. Kerron oman tarinani suorittajasta sopusoinnuttajaksi.

Työskentelin 25 vuotta eri sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä, joista yhdeksän vuotta ennen yrittäjyyttä sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä. Olin valmistunut alalle 90-luvun lamavuosina ja töitä oli tarjolla vain määräaikaisina tehtävinä. Kasvoin nuorena ammattilaisena siihen, että itsensä oli ylitettävä ja töitä tehtävä joustaen omista tarpeistani, jotta töitä oli jatkossakin. Suorittaja -minä jäi päälle.

Minulle on aina ollut luontevaa kehittää työtäni ja siksi hakeuduin hanketyöhön, jossa sai oikein luvan kanssa kehittää. Hanketyön haastavuus tulee nopeasyklisestä tulosvastuusta, mikä oli ristiriidassa hitaasti etenevien esim. toimintakäytänteiden muuttamisessa. Aloin venyä yhä enemmän, jotta asioita saatiin eteenpäin. Vähitellen huomasin vointini huononevan: en saanut nukutuksi, keho kävi kierroksilla, keskittymiskykyni oli olematon ja aloin tiuskia ihmisille.

Tervehtymisessäni auttoi oma työnohjaukseni, luonnossa liikkuminen ja jooga. Tein ratkaisuni ja lähdin koettamaan omia siipiäni. Olin kouluttautunut 2010 luvun taitteessa työnohjaajaksi ja rakas joogaharrastus oli vienyt kouluttautumaan joogaopettajaksi. Huomasin, että asiakkaikseni alkoi tulla enenevässä määrin henkilöitä ja työyhteisöjä, joilla oli perustehtävä hämärtynyt ja työn rajaaminen vaikeaa. Myös palautumisen ja laajemmin työhyvinvoinnin kysymykset olivat kiinnostuksen kohteena.

Kasvoin omakohtaisen kokemuksen myötä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhujaksi. Ihminen on kokonaisuus ja organisaatiot muodostuvat ihmisistä. Niinhän sitä sanotaan, että tiimi on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Havaintonani on ollut matkani varrella, että työn- ja elämänilo on monilta ihmisiltä ja työyhteisöiltä kadoksissa. Omalta osaltani haluan olla auttamassa löytämään meissä jokaisessa olevat voimavarat ja taidot oman tilanteen parantamiseksi ja kehittymään parhaimpaan versioon itsestä tai organisaatiosta. Mottoni onkin ”Sovussa ja soinnussa itseni ja maailmani kanssa!”

Tervetuloa mukaan keskusteluun LinkedInissä.

Blogin kirjoittaja: Sari Marita Ikäheimo (3.4.2023)

Toinen Elä✓ää Työelämää® sivuston perustajista. Työnohjaajana työelämän aitiopaikalla yli 11 vuotta toiminut yrittäjä kokee työelämässä olevan tilauksen toimiin, jotka lisäävät hyvinvointia ja tuovat työn tekemiseen mielekkyyttä, samalla lisäten työn tuloksellisuutta. Palkitsevinta on nähdä työntekijöiden, johdon, työyhteisöjen ja organisaatioiden kukoistus. Sari Maritan palveluihin pääset tutustumaan SopuSointu Hyvinvointipalveluissa.