”Tästä kesä voi alkaa…”

”Tästä kesä voi alkaa…”

mennessä | kesä 23, 2023 | Työhyvinvointi | 0 Kommenttia

Blogi: Sari Marita Ikäheimo 23.6.2023

Valvomon Mikä kesä? -biisi saa mieleni kesään, vaikka loma ja aikatauluttamattomuus eivät olisikaan vielä ajankohtaisia. Meillä jokaisella on toivottavasti asioita, jotka saavat mielen ja kehon siirtymään arjesta kohti lomatunnelmia; jollekin se on musiikki, toiselle grilliherkut tai ensimmäinen jäätelötötterö, joku taas pyöräilee vain kesäisin tai virittää riippukeinun pihapuihin.

Niin keho kuin mieli tarvitsevat palautumista. Silloin, kun ne ovat iloa ja voimaantumista tuottavia asioita tapahtuu myös palautumista. Dramma -mallin (2014) avulla voi itse kukin saada tuntumaa, miten oma psykologinen palautuminen toteutuu.

Omassa arjessani teen vapaalla asioita, jotka poikkeavat mahdollisimman paljon työstäni, jolloin saan ajatukseni myös irti niistä. Itselleni liikkuminen luonnossa eri vuoden aikoina toimii hyvin ja huomaan luovuudenkin kukoistavan, sillä uudet ideat tulevat silloin, kun niitä ei odota. (Työstä irrottautuminen)

Nautin aikatauluttamattomuudesta aina silloin, kun se on mahdollista. Silloin en vaadi itseltäni mitään ponnisteluja – saan vain olla omassa rytmissäni. (Rentoutuminen)

Vapaalla, onpa se loma-aikaa tai arjen vapaahetkiä, pyrin vaikuttamaan siihen mahdollisimman paljon itseäni kuunnellen. Mitkä ovat voimavarani? Olisiko jokin muu kannaltani parempi vaihtoehto kuin toinen?  Itselläni on tärkeää pysähtyä omien tarpeideni äärelle. (Omaehtoisuus)

Etsin tietoisesti vapaa- ja loma-aikaani asioita, joita en normaalisti tee. Pari kesää sitten opettelin SUPpailemaan. Koronakesinä opettelin lavakaulusviljelyä. Tänä kesänä haluan istuttaa luonnonkukkaniityn pihamaalleni.  Näistä uusista taidoista olen saanut myös paljon iloa ja onnistumisen kokemuksia. (Taidon hallinta)

Teen ja toteutan itselleni tärkeitä ja merkityksellisiä asioita. Iäkkäiden vanhempieni ja sukulaisteni auttamisessa näen konkreettisesti avun merkityksen. Myös luonnon vaaliminen on itselleni ollut aina tärkeää ja keräilenkin ilman ’Miljoona roskapussia’ -kampanjaa ihmisten heittämiä roskia. (Merkityksellisyys)

Läheiset, rakkaat ihmiset ovat elämän suola. Aikojen saatossa olen karsinut sellaiset ihmiset ympäriltäni, jotka sanoivat suhdettamme ystävyydeksi, mutta jotka eivät olleet kiinnostuneita minun kuulumisistani, vaan olivat yksipuolisesti vailla tukeani tai huomiotani. (Yhteenkuuluvuus)

Toivottavasti sinä löydät omat palautumisen lähteesi. Mistä sinun kesäsi voi alkaa ja nostatko tanssijalkaa?

Tule jakamaan ajatuksiasi LinkedIniin.

Kirjoittaja on Sari Marita Ikäheimo, joka luonnehtii itseään SopuSoinnun laineilla kulkijaksi, Elämän etsijäksi, Kauneuden kokijaksi, Valon ja Ilon täyttämäksi. Sari Marita on toinen tämän sivuston perustajista ja ylläpitäjistä sekä yrittäjänä SopuSointu hyvinvointipalveluissa työnohjaajana, ratkaisukeskeisenä lyhytterapeuttina, kouluttajana ja joogaopettajana.

Sari Maritan palveluihin ja ajatuksiin pääset tutustumaan SopuSointu Hyvinvointipalveluissa ja LinkedInissä.